Tai Quan Palace: Een Unieke Samensmelting van Traditionele Chinese Architectuur en Modernisme

Een Meesterwerk van Shen Fu Chen

Inleiding

De Tai Quan Palace, ontworpen door Shen Fu Chen, is een adembenemend voorbeeld van hoe traditionele Chinese architectuur en modernisme harmonieus kunnen samenkomen. Dit unieke kantoorontwerp weerspiegelt de rijke geschiedenis en cultuur van China, terwijl het tegelijkertijd een eigentijdse en verfijnde uitstraling heeft. Met zijn gedurfde ontwerpkeuzes en aandacht voor detail is de Tai Quan Palace een ware lust voor het oog.

De inspiratie voor dit ontwerp komt voort uit de wens van de ontwerper om de eigen cultuur niet te vergeten en de traditionele Chinese stijl als uitgangspunt te nemen. Het doel was om een ruimte te creëren waarin bezoekers zich welkom voelen en zich niet alleen als gasten, maar als gewaardeerde gasten voelen. De Tai Quan Palace is een gedurfde en onbevreesde poging om een nieuwe balans te vinden tussen extreme tegenstellingen.

Wat de Tai Quan Palace echt uniek maakt, is het gebruik van traditionele Chinese decoratiestijlen en -technieken die verder gaan dan de gebruikelijke praktijk. Zo is er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van 26.000 stukjes handgeplakt bladgoud om de muren van de Chinese stijl gang te bedekken. Daarnaast zijn de traditionele Chinese dubbele deuren met pen-en-gatverbindingen speciaal vervaardigd door ervaren houtbewerkers. Deze aandacht voor ambachtelijk vakmanschap en de keuze voor luxueuze, maar ingetogen gouden tinten geven de Tai Quan Palace een ongeëvenaarde uitstraling.

De realisatie van dit ontwerp vereiste een combinatie van traditionele en moderne technieken. Het gebruik van handgeplakt bladgoud in plaats van verf zorgt voor een tijdloze rijkdom. Daarnaast zijn de Chinese dubbele deuren en pen-en-gatverbindingen met de hand vervaardigd door vakmensen. In tegenstelling tot de uitbundige gang is de kantoorruimte relatief eenvoudig, maar gedecoreerd met details van verschillende materialen zoals ijzer en koper. Het gebruik van goudtinten verbindt de verschillende elementen en creëert een contrastrijk geheel.

De Tai Quan Palace is niet alleen een visueel experiment, maar ook functioneel goed doordacht. Zo is de Chinese gang bijvoorbeeld voorzien van een rolstoeltoegankelijke helling om hoogteverschillen op te vangen. Daarnaast zijn de vloertegels geleidelijk aflopend om een progressief verloop te creëren tussen de Chinese stijl aan de buitenkant en de eenvoud van de Europese en Amerikaanse stijl aan de binnenkant. Het gebruik van glazen wanden vergroot niet alleen het zicht, maar zorgt ook voor een interessante schilderachtige ervaring.

Het ontwerpproces van de Tai Quan Palace was geen gemakkelijke opgave. Het creëren van een paleisachtige ingang voor een kantoorruimte was een breuk met de traditionele perceptie van een kantoor. Technisch gezien waren er veel uitdagingen, zoals het vervaardigen van de traditionele Chinese dubbele deuren met ingelegde deurnagels en pen-en-gatverbindingen. Het ontwerp vereiste ook veel communicatie en overleg met technici om tot een succesvolle uitvoering te komen.

De Tai Quan Palace is het resultaat van de samenwerking tussen de ontwerper Shen Fu Chen en de klant, die ook product- en interieurontwerper is. Het kantoorontwerp straalt een sfeer uit die lijkt op een oude Chinese paleis, met een atmosferische en zeer persoonlijke stijl. De met de hand geplakte gouden gang, met zijn 26.000 stukjes bladgoud en op maat gemaakte pen-en-gatverbindingen, belichaamt de stijl en brengt het ontwerp naar een hoger niveau. Het interieur van de ruimte combineert scherpe lijnen met een overwegend wit kleurenpalet en gedetailleerde elementen die verwijzen naar de rijke Chinese cultuur.

De Tai Quan Palace is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Interieurruimte, Retail en Tentoonstellingsontwerp. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die zowel goed doordacht als innovatief zijn en voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp van de Tai Quan Palace wordt geprezen om zijn integratie van beste praktijken uit de industrie en technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld.

Met zijn unieke samensmelting van traditionele Chinese architectuur en modernisme is de Tai Quan Palace een ware blikvanger. Dit meesterwerk van Shen Fu Chen weerspiegelt de rijke geschiedenis en cultuur van China, terwijl het tegelijkertijd een eigentijdse en verfijnde uitstraling heeft. De Tai Quan Palace is niet alleen een visueel spektakel, maar ook functioneel goed doordacht. Het ontwerp is bekroond met de Iron A' Design Award en wordt geprezen om zijn innovatie en vakmanschap. Met recht een meesterwerk dat de tand des tijds zal doorstaan.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: SHEN FU CHEN
Afbeeldingscredits: Chuang-Chieh Chiu, Jan 2019
Projectteamleden: SHEN FU CHEN
Projectnaam: Tai Quan Palace
Projectklant: SHEN FU CHEN


Tai Quan Palace IMG #2
Tai Quan Palace IMG #3
Tai Quan Palace IMG #4
Tai Quan Palace IMG #5
Tai Quan Palace IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp