Vanke City Growth Hall: Een Ode aan het Verleden met een Blik op de Toekomst

More Design Office transformeert een oude fabriek tot een levendige stadszaal

In de oostelijke buitenwijk van Chengdu, China, heeft More Design Office (MDO) een oude staatsfabriek omgetoverd tot een levendige stadszaal, de Vanke City Growth Hall. Het project behoudt sporen en geschiedenis van het bestaande gebouw, terwijl het nieuwe elementen introduceert die de grenzen tussen architectuur en landschap vervagen.

De oorspronkelijke fabriek, opgericht in 1958, huisvestte de Hongguang elektronenbuisfabriek, die ooit oscilloscopen en kinescopen voor het leger produceerde. Als voortzetting van het verleden werd de oscilloscoop het uitgangspunt van het ontwerp, en werd de 'energie-explosie' als element door het hele project geëxtraheerd. Deze 'explosie van energie' werd gezien als het ruimtelijke concept van de 'oerknal van kennis'.

In de explosieve proliferatie van ruimte botsen en versmelten technologische materialen en lichten met het oude fabrieksgebouw, waardoor bezoekers een nieuwe zintuiglijke impact en dramatisch gevoel krijgen. Deze punten zijn allemaal verbonden door de centrale trap, die fungeert als het sociale hart van de ruimte.

MDO heeft geprobeerd het idee van een kern te communiceren waar verschillende mensen en functies kunnen samenkomen. Gebaseerd op deze strategie, maakt de trap gebruik van brede treden, waardoor informele ontmoetings- en ontspanningsruimtes mogelijk zijn. Langs de trap is een op maat gemaakte keramische tegelmuur met clusters van lokaal gevonden hibiscus mutabilis, geïnspireerd op het gedicht 'De natte rode vlekken in Chengdu's schemering, zijn bloementakken, zwaarder maar helder'.

Op de begane grond bevindt zich een café dat fungeert als een openbare ruimte die de grens tussen binnen en buiten vervaagt. De vorm is bedacht als een gelaagde bamboe doos die in de grijze betonstructuur is ingevoegd. De lagen zijn uitgevouwen om ruimte te creëren voor zitplaatsen, tafels en het serveren van koffie aan de straat. Langs de omtrek ontstaat een diepe bamboe zitplaats die voorbijgangers uitnodigt om te stoppen, te ontspannen en van een kopje koffie te genieten.

In een eerbetoon aan de geschiedenis van de site van productie, bevat het plafond van de bar een lichtinstallatie bestaande uit rijen van 160 zwart-witte lichtkathode-straaltelevisies, die verwijzen naar het product dat ooit ter plaatse werd gemaakt.

De uitdaging voor MDO was om deze historische herinnering te behouden terwijl ze zorgvuldig historische objecten bijwerken om meer gebruik te kunnen maken. Ze wilden de grens tussen interieur en architectuur vervagen en een nieuwe sociale dialoog met de stad aanmoedigen.

Vanke City Growth Hall is een voorbeeld van stedelijke vernieuwing die het verleden respecteert terwijl het de toekomst omarmt. Het project werd bekroond met de Zilveren A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023, een erkenning voor top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: More Design Office
Afbeeldingscredits: All materials on the site belong to More Design Office Co.,Ltd
Projectteamleden: Director: Justin Bridgland and Director: Jaycee Chui
Projectnaam: Vanke City Growth Hall
Projectklant: More Design Office


Vanke City Growth Hall IMG #2
Vanke City Growth Hall IMG #3
Vanke City Growth Hall IMG #4
Vanke City Growth Hall IMG #5
Vanke City Growth Hall IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp