Mook: Een Unieke Haarsalon in Osaka

Een ontwerp van Okuwada Takeshi - Okuwada Architects

Inleiding

De haarsalon Mook, gelegen in de wijk Nakazakicho in Osaka, is een uniek ontwerp dat de diversiteit van de stad weerspiegelt. Het interieur van de salon bestaat uit ongelijke eiken panelen die zorgen voor een bijzondere uitstraling. Het ontwerp is geïnspireerd op de smalle, gebogen steegjes die de lokale gemeenschap met elkaar verbinden. Het resultaat is een salon die naadloos opgaat in de omgeving en een prachtig uitzicht biedt op de diverse stad.

De salon bevindt zich op de begane grond van een gebouw in Nakazakicho, een wijk met rijtjeshuizen en laagbouwappartementen. De gebogen steegjes fungeren als verbindingswegen tussen de mensen en de lokale gemeenschap. Het gebouw van de haarsalon is zo ontworpen dat het zich naar deze steegjes toe opent, waardoor het lijkt alsof de gevel opgaat in de straat en het diverse stadslandschap.

Voor de renovatie van het gebouw zijn er holtes gecreëerd vanaf de straat tot aan de achterkant van het gebouw, zodat er licht naar binnen kan vallen. Deze holtes zijn bedekt met eiken panelen om het licht te verzachten en te sturen van de straat naar de achterkant van het gebouw. Het resultaat is een prachtige lichtinval die diep in de ruimte doordringt.

De salon wordt gerund door de eigenaar en het personeel en beschikt over vijf spiegels. Het interieur van de salon is gemaakt van ongelijke eiken stukken die tijdens het zaagproces zijn gebruikt. Deze ongelijkheid zorgt ervoor dat het licht van buitenaf wordt geabsorbeerd en diepte creëert in de ruimte. Het interieur strekt zich ook uit naar buiten, waardoor het lijkt alsof je je in een grot bevindt. De glazen gevel weerspiegelt de bedrijvigheid van de salon in de stad en maakt de beweging van mensen onderdeel van het ontwerp.

Het project is gestart in april 2014 en werd in augustus 2015 voltooid. Het ontwerp is gerealiseerd door Okuwada Takeshi van Okuwada Architects. Het gebruik van ongelijke eiken panelen was een uitdaging, gezien de verschillende diktes, lengtes en gladheid van het hout. Desondanks was het harde werk de moeite waard en het resultaat is fantastisch.

Fotografie door Keishiro Yamada.

De haarsalon Mook is bekroond met de Silver A' Design Award in 2021 in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. Het ontwerp van Mook is een voorbeeld van technische excellentie en artistiek vakmanschap, en roept positieve gevoelens, verwondering en bewondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Takeshi Okuwada
Afbeeldingscredits: Photography is by Keishiro Yamada.
Projectteamleden: Takeshi Okuwada
Projectnaam: Mook
Projectklant: Takeshi Okuwada


Mook IMG #2
Mook IMG #3
Mook IMG #4
Mook IMG #5
Mook IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp