Bluetown Wuxi Guixiangli: Hedendaagse Echo's van Song Dynastie

Een Verfijnde Samensmelting van Historie en Moderniteit

Waar het verleden en heden elkaar ontmoeten, daar vindt men Bluetown Wuxi Guixiangli. Dit verkoopcentrum, ontworpen door Zhijun Zhong, is een ode aan de esthetiek van de Song-dynastie, getransformeerd in een hedendaags ontwerp.

In de stad Wuxi, waar de Song-dynastie al een millennium lang de culturele esthetiek bepaalt, heeft Zhijun Zhong een ruimte gecreëerd die zowel een eerbetoon aan het verleden als een blik op de toekomst is. Het ontwerp van het verkoopcentrum is doordrenkt met de geest van deze historische periode, maar met een moderne interpretatie die aansluit bij de hedendaagse levensstijl van 'slow living' in de stad.

De realisatie van het ontwerp maakt gebruik van hedendaagse technieken en materialen, waarbij de esthetiek van de Song-dynastie naar de ruimte wordt vertaald. De hoofdruimte is geïnspireerd op de architectuur uit die tijd, maar dan met een moderne twist. Traditionele elementen worden gecombineerd met minimalistische filosofieën, wat resulteert in een ruimte die zowel traditioneel als eigentijds aanvoelt.

De structuur van het tentoonstellingscentrum wordt gekenmerkt door gordijnwanden en stalen frames, die traditionele houtconstructies in het ontwerp integreren. De ruimtes zijn opgedeeld in een entree, gangen, ontvangsthal, lobby en bar, elk met een eigen karakter maar toch met elkaar verbonden. Hout vormt de basis van het materiaalgebruik, aangevuld met stenen accenten die zorgen voor een natuurlijke en warme sfeer.

De interactie met de ruimte begint al in de entreehal, waar bezoekers worden uitgenodigd om de omgeving te ervaren. De gevel is voorzien van grote hangende blokken die dienen als partities, met daaronder miniatuurtuinen die een levendige sfeer creëren. Houten roosters en strategisch geplaatste verlichting zorgen voor een zachte lichtval en een hedendaagse interpretatie van traditionele gevels, wat bijdraagt aan een serene Zen-sfeer.

In de centrale hal worden traditionele bouwtechnieken op een hedendaagse manier toegepast, waarbij de mortise en tenon-structuur los van het gebouw wordt gepresenteerd. Dit weerspiegelt de filosofie van 'wuwei', ofwel 'handelen door niet te handelen', en breekt met traditionele beperkingen. De ruimte is ingebed met tuinscènes en maakt gebruik van ruwe materialen zoals zand en steen, wat de Zen-elementen versterkt. Het natuurlijke licht dat door het plafond valt, zorgt voor een rustige en minimalistische atmosfeer.

De uitdaging van het ontwerpen met een 'blootgestelde structuur' is met succes overwonnen. Door de binnenstructuur bloot te leggen en te verfraaien, creëert het ontwerp een unieke orde en logica die de architectonische schoonheid benadrukt. Het samenspel van licht en schaduw versterkt de diepte en gelaagdheid van de structuur, waardoor de ruimte een driedimensionaal en transparant gevoel krijgt.

Bluetown Wuxi Guixiangli, voltooid in december 2023, is niet alleen een verkoopcentrum maar een kunstwerk dat de zilveren A' Design Award in de categorie Interieur, Retail en Tentoonstellingsontwerp in 2024 heeft gewonnen. Het is een bewijs van de creativiteit, professionaliteit en innovatie die Zhijun Zhong in dit project heeft gestoken, en een uitnodiging om de tijd te nemen en de ruimte te ervaren met de verfijning van een lang vervlogen tijdperk.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zhijun Zhong
Afbeeldingscredits: Zhijun Zhong
Projectteamleden: Zhijun Zhong
Projectnaam: Bluetown Wuxi Guixiangli
Projectklant: Herabenna


Bluetown Wuxi Guixiangli IMG #2
Bluetown Wuxi Guixiangli IMG #3
Bluetown Wuxi Guixiangli IMG #4
Bluetown Wuxi Guixiangli IMG #5
Bluetown Wuxi Guixiangli IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp