Beyond The Flow: Een Unieke Commerciële Ruimte door Joye Chuang

Een harmonieuze samensmelting van kunst, architectuur en innovatie in een restaurantomgeving

De Taiwanese ontwerper Joye Chuang presenteert een unieke commerciële ruimte, geïnspireerd door de natuurlijke vormen van grotten en poreuze systemen. Het resultaat is een architecturaal meesterwerk dat licht en ruimte op een innovatieve manier benut.

De inspiratie voor het project Beyond The Flow komt voort uit de basisprincipes van grotachtige, poreuze systemen. Chuang heeft de ruimte getransformeerd in gebogen tunnelsystemen aan de binnenkant, terwijl de buitenkant geometrische vierkanten zijn. De buitenkant maakt gebruik van spleten, gaten en verspreide openingen om licht en openheid naar binnen te laten sijpelen. Een aantrekkelijke gewelfde ingang is zowel duurzaam als esthetisch. Een ongelooflijke aurora van rook wordt gerepliceerd onder de combinatie van licht en mist.

Wat dit ontwerp onderscheidt van anderen, zijn de boogvormige aspecten die zich van buiten naar binnen uitstrekken, waardoor de ruimte op een prachtige methodische manier wordt gemengd. De gebogen bovenpaden creëren het gevoel van doorgang van de ene kamer naar de andere zonder verticale muren en barrières. Prachtig ontworpen geometrische gaten verspreid over de ruimte laten licht en geur op een grenzeloze vorm elegant doorstromen. Klanten krijgen door de zorgvuldig geplaatste gebogen lichtstrips en gloeilampen de mogelijkheid om de prachtige visuals van de ruimte vrijelijk op te nemen terwijl ze tegelijkertijd hun maaltijd verbeteren.

De binnenmuren zijn gemaakt van natuurlijk lateriet dat diatomeeënaarde bevat. Het bestaat uit vochtbestendigheid, geurabsorptie en maximale warmtecapaciteit. Laterietstenen zijn natuurstenen die koelende en thermisch isolerende eigenschappen hebben. Rijststro wordt toegevoegd, met meerdere doeleinden, de rijststro's bevatten luchtzuiverende eigenschappen door hun natuurlijke geur. Het zuiverende aspect is op zichzelf al lovenswaardig, het vermindert drastisch de stank van dikke olie in de lucht.

Het project bestaat uit twee verdiepingen gelijk aan een totale oppervlakte van 280 vierkante meter. Het pand was oorspronkelijk een Amerikaans militair slaapzaal uit de jaren 60. Voorheen was het gebied bezaaid met rijen Japanse gebouwen uit de Showa-periode. Het gebouw werd gerenoveerd door continue economische groei en modernisering tot een yakiniku-specialiteitenrestaurant. De instelling kan tot 48 zitplaatsen op de eerste verdieping bedienen en biedt een privé en afgelegen werkruimte op de tweede verdieping.

De lichtstrips verlichten 's nachts het reflecterende glas erachter, waardoor een oneindige ring optische illusie ontstaat. De lichtgevende lichten en zachte nevels trekken onmiddellijk voetgangers aan en wekken interesse en nieuwsgierigheid. Lichtstrips worden verder gebruikt aan de binnenkant om te helpen bij het mengen aan de buitenkant. De ontwerpers maakten gebruik van de voordelen van de grote ramen, gebruikten ze om een reflecterend paneel te creëren om de esthetiek van de ijzeren ring te verbeteren en het exterieur en de binnenplaats naar binnen te mengen.

Het project is gelegen in Taichung, Taiwan. Het ontwerp begon in november 2020 en zal in januari 2021 worden voltooid. Het eetgedeelte neemt een open ontwerp aan, profiteert van twee boogpassages om bewegende lijnen en ruimtestroom te repliceren. De theezone is een centrale locatie en een verbindingskanaal voor meerdere gebieden. Door slimme plaatsingen van verlichting en tafelschikking kunnen medewerkers maximale efficiëntie behouden zonder rommel, als gevolg hiervan verhoogt dit de operationele capaciteiten van de instelling en verbetert zo de eetervaring van de klant verder.

Hoge kwaliteit ventilatiesysteem en apparatuur zijn cruciaal voor een grillrestaurant als dit. De ontwerpers van Nong Mu konden verschillende methoden bedenken om rook te beheersen; een daarvan is de installatie van verborgen rookventilatiesystemen. De neerwaartse stroming van de ventilatie voorkomt dat rook de lucht vult, waardoor de noodzaak om overhead ventilatieapparatuur te installeren wordt geëlimineerd. De verborgen ventilatie bood een effectieve manier om rook te beheren en de sterk verbeterde esthetiek van het restaurant te behouden.

De ontwerper heeft de vuurelementen, rook en aroma in dit project gebruikt en ze in het ontwerpconcept geprojecteerd. De ontwerper gebruikte de voordelen van de grote ramen, gebruikte ze om een reflecterend paneel te creëren om de esthetiek van de ijzeren ring te verbeteren en het exterieur en de binnenplaats naar binnen te mengen. Het interieur en exterieur slagen erin een consistente sfeer te behouden door slimme verlichtingsplaatsingen en geometrische vormen. Het restaurant profiteert van de gedempte en aardse tonen van de ruimtelijke kleuren om de ervaring van klanten te verbeteren door het gevoel van comfort van zowel de kleuren als de gebogen lijnen.

Beyond The Flow is bekroond met de Zilveren A' Interior Space, Retail and Exhibition Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

De auteursrechten behoren toe aan Nong Mu Design Engineering Company, 2021.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Joye Chuang
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer YHLAA Studio, Beyond The Flow, 2021. Image #2: Photographer YHLAA Studio, Beyond The Flow, 2021. Image #3: Photographer YHLAA Studio, Beyond The Flow, 2021. Image #4: Photographer YHLAA Studio, Beyond The Flow, 2021. Image #5: Photographer YHLAA Studio, Beyond The Flow, 2021.
Projectteamleden: Design Director : Joye Chuang
Projectnaam: Beyond The Flow
Projectklant: Joye Chuang


Beyond The Flow IMG #2
Beyond The Flow IMG #3
Beyond The Flow IMG #4
Beyond The Flow IMG #5
Beyond The Flow IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp