Leakage Awareness: Innovatieve Workshop Voor Circulaire Economie

Leafer Circular Design Pioniert met Resource Efficiëntie

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, introduceert Leafer Circular Design een baanbrekende workshop genaamd 'Leakage Awareness', die bedrijven helpt bij het identificeren en aanpakken van inefficiënties in hun productieprocessen.

De transitie naar een circulaire economie is een complex proces waar veel bedrijven mee worstelen. Leafer Circular Design heeft een innovatieve workshop ontwikkeld die zich richt op het blootleggen van 'lekkages' in hulpbronnen en het creëren van consensus onder belanghebbenden. Deze workshop is niet alleen een middel om interne solidariteit te bouwen, maar stelt ontwerpers ook in staat om de situaties van hun klanten grondig te begrijpen en de weg vrij te maken voor impactvolle ontwerpcases.

Wat de 'Leakage Awareness' workshop onderscheidt, is de mogelijkheid voor ontwerpers om aan grotere en diepgaandere cases te werken met hun klanten. Het biedt een manier om interne steun van belanghebbenden te verkrijgen, moeilijk te verkrijgen informatie te verzamelen, betaald te worden voor doorgaans onbetaald vroegtijdig ontwerponderzoek en productiestromen te visualiseren voor discussie. De workshop is modulair ontworpen voor draagbaarheid en eenvoudige uitbreiding en integreert met de C-BAT-app om een materiaalanalyserapport te genereren.

De realisatie van de workshop omvatte het in kaart brengen van belangrijke persona's tijdens projectcommunicatie en een enquête onder 50 MKB-fabrikanten om hun ontwerpverwachtingen en bereidheid te begrijpen. De ontwerpen werden iteratief aangepast door interne tests en twee grote rondes met doelgroepfacilitatoren. De workshop werd ook uitgevoerd door een aantal langdurige klanten voor feedback. Dit bevestigde de algemene richting en ontwerpbeslissingen werden verfijnd in lijn met echte feedback.

De workshop is geformatteerd in een reeks modulaire A4 PDF's voor eenvoudig printen en flexibiliteit. Vellen kunnen worden gestapeld voor zoveel productiestappen als nodig. De workshop stelt facilitators voor om te beoordelen of een enkel groter A2-vel of meerdere A4-vellen beter werken op basis van de interactie van de deelnemers. De bijbehorende C-BAT-app biedt trainingsinhoud en kan een materiaalanalyserapport genereren op basis van verzamelde workshopinformatie. Een geplande upgrade naar C-BAT zou snelle upload via OCR-capture mogelijk maken.

In de 'Leakage Awareness' workshop fungeert de ontwerper als coach die de teamdiscussie van de klant begeleidt. Zodra een hoofdproduct is gekozen, worden productiestappen in kaart gebracht, met alle in- en outputs van hulpbronnen genoteerd. Ten slotte identificeert het team gezamenlijk inefficiënties en kansen. Deze stapsgewijze teambespreking bouwt interne overeenstemming op over wat duurzaam het bedrijf kan verbeteren en biedt duidelijke doelen voor volgende ontwerpcases.

Het project begon in maart 2023 en de alfaversie werd gelanceerd in november 2023. Het project werd geselecteerd voor showcase in 2024 door het Taiwan Design Research Institute. Een van de grootste uitdagingen bij circulair ontwerpen is het verkrijgen van de benodigde hulpbronneninformatie van terughoudende klanten. De 'Leakage' workshop pakt dit aan door eerst geheimhoudingsovereenkomsten voor te stellen en gevoelige details zoals materiaalkosten en afvalverwerking te schalen op basis van gevoel. Tijdens een proefrun gaf de klant aan zich comfortabel te voelen bij het delen in die context.

De 'Leakage Awareness' workshop maakt het mogelijk voor ontwerpers om aan grotere en diepgaandere cases te werken met klanten. Het biedt een manier om interne steun van belanghebbenden te verkrijgen, moeilijk te verkrijgen informatie te verzamelen, betaald te worden voor doorgaans onbetaald vroegtijdig ontwerponderzoek en productiestromen te visualiseren voor discussie. De workshop is modulair ontworpen voor draagbaarheid en eenvoudige uitbreiding. Het integreert ook met de C-BAT-app om een materiaalanalyserapport te genereren.

De 'Leakage Awareness' workshop is bekroond met de Bronzen A' Meta, Strategische en Service Design Award in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Ze worden gewaardeerd om het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Leafer Circular Design
Afbeeldingscredits: Image #1, Creator Victor Wu, Leakage Awareness Workshop with Stakeholders, 2024. Image #2: Creator Victor Wu, Companion App for Situation Analysis, 2024. Image #3: Creator Victor Wu, Presenting Workshop Overview, 2024. Image #4: Creator Victor Wu, AI-Assisted Analysis Clarification, 2024. Image #5: Creator Victor Wu, Prep with Leakage Report, 2024. Video Credits: Creator Craig Bossley, Workshop Tutorial, 2023.
Projectteamleden: Victor Wu Craig Bossley
Projectnaam: Leakage Awareness
Projectklant: Leafer Circular Design


Leakage Awareness IMG #2
Leakage Awareness IMG #3
Leakage Awareness IMG #4
Leakage Awareness IMG #5
Leakage Awareness IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp