Punto: Een Uniek Deurklinkontwerp van Robby Cantarutti

Een Verfijnde en Functionele Deurklink

Deurklinken zijn vaak een over het hoofd gezien onderdeel van ons dagelijks leven, maar ontwerper Robby Cantarutti heeft met zijn ontwerp genaamd "Punto" een unieke en verfijnde deurklink gecreëerd die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

De inspiratie voor de Punto-deurklink kwam voort uit een diepgaand onderzoek naar historische deurklinken en hun vormen. Cantarutti heeft talloze deurklinken geanalyseerd die een grote formele betekenis hadden in de ontwikkeling van dit item. Door zorgvuldige sedimentatie en overlapping van deze vormen slaagde hij erin om de vorm van de Punto-deurklink te creëren. Het lijkt alsof deze deurklink altijd al heeft bestaan, en dat was precies het doel dat Cantarutti voor ogen had: een klassieke vorm verkrijgen zonder te beginnen bij het klassieke, maar door middel van ontwikkeling en een spel van vormen.

Wat de Punto-deurklink onderscheidt van andere ontwerpen is niet alleen de vorm, maar ook de belangrijke formele relatie tussen de geometrieën en de onderlinge verhoudingen. Deze verhoudingen zijn altijd als 1/2, wat resulteert in een unieke en bijna wiskundige functie. Met deze resulterende vorm kunnen alleen de elementen die het genereren worden gebruikt. De verhouding van 1/2 heeft een goede inspiratiebron gevormd voor dit ontwerp.

De Punto-deurklink wordt vervaardigd door middel van spuitgieten in aluminium of messing. In het geval van aluminium wordt het poeder gecoat, terwijl messing wordt gereinigd, gepolijst of verchroomd. De technische specificaties van de deurklink zijn 150 x 60 x 50 mm.

Het ontwerp van de Punto-deurklink is het resultaat van een jaar lang onderzoek naar de formele geschiedenis van het handgemaakte object. Cantarutti en zijn partners hebben samengewerkt aan dit project, waarbij ze zich hebben gericht op het vereenvoudigen van de deurklink van een deur. Het doel was om een duidelijke leesbaarheid voor de gebruiker te creëren, zodat de deurklink zichzelf presenteert als een object dat de deur opent en het duidelijk is hoe het werkt. De vereenvoudiging heeft naar mijn mening een zeer goed resultaat opgeleverd.

Het ontwerp van de Punto-deurklink is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Meubelaccessoires, Hardware en Materialen in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in expertise en innovatie. De Punto-deurklink is een voorbeeld van technische perfectie en artistiek vakmanschap, en wekt bewondering en verwondering op.

Met de Punto-deurklink heeft Robby Cantarutti een uniek ontwerp gecreëerd dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. De vorm en verhoudingen van de deurklink maken het een opvallend en verfijnd element in elk interieur. Het winnen van de Zilveren A' Design Award is een erkenning voor het uitmuntende ontwerp en de innovatie die in de Punto-deurklink zijn verwerkt.

Beeldcredits: Orazio Pugliese


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Robby Cantarutti
Afbeeldingscredits: orazio pugliese
Projectteamleden: robby cantarutti and partners
Projectnaam: Punto
Projectklant: Robby Cantarutti


Punto IMG #2
Punto IMG #3
Punto IMG #4
Punto IMG #5
Punto IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp