Gunes: Een Innovatieve en Ergonomische Deurklink voor de Moderne Woning

Een Hightech Design van Elif Gunes

Deurklinken zijn een alledaags onderdeel van ons leven, maar de Gunes deurklink tilt dit functionele object naar een hoger niveau met zijn innovatieve en ergonomische ontwerp. Ontworpen door Elif Gunes, biedt deze deurklink een combinatie van esthetiek, technologie en gebruiksgemak.

De inspiratie voor de Gunes deurklink kwam voort uit de toenemende technologische ontwikkelingen in onze dagelijkse producten. Elif Gunes wilde niet alleen draagbare apparaten ontwerpen met een technologische benadering, maar ook ingebouwde elementen in onze leefomgeving een innovatief en gebruiksvriendelijk effect geven. Het ontwerpen van een deurklink om deuren een nieuwe identiteit te geven en ze onderdeel te maken van de gebouwde omgeving was de basisinspiratie achter dit project.

Wat de Gunes deurklink onderscheidt van traditionele deurvergrendelingssystemen is het ergonomische vergrendelingssysteem dat wordt ondersteund door gekleurde verlichting, zonder gebruik te maken van sleutels. Om de deur te openen of te vergrendelen, hoeft u alleen maar de verlichte cirkel vast te pakken en naar rechts of links te draaien. Het ontwerp bestaat uit cirkelvormige lijnen die verwijzen naar deze draaibeweging en die vanuit een enkel centrum worden verdeeld.

De Gunes deurklink is gemaakt van gegoten aluminium met een geborstelde textuur en kan worden geverfd in elke gewenste kleur, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Dit biedt verschillende gebruikerservaringen en maakt personalisatie mogelijk. Hierdoor kan het een onderdeel worden van het interieur, aangepast aan de smaak van de gebruiker. Het ontwerp maakt gebruik van een universeel geaccepteerde rode led-lichtkleur om de vergrendelde staat aan te geven en een groene led-lichtkleur om de ontgrendelde staat aan te geven.

De afmetingen van de Gunes deurklink zijn 180 mm breed, 55 mm diep en de hoogte van de vloer tot het midden is 110 mm. De diameter van de cirkel in het vergrendelingssysteem is 60 mm. De radius van de halve cirkel die de basis van de deurklink vormt, is 15 cm. Voor de gekleurde verlichting die het vergrendelingssysteem vormt, bevindt zich een batterijhouder aan de binnenkant van de volledige cirkel.

De Gunes deurklink biedt niet alleen een esthetisch aantrekkelijk ontwerp, maar ook een ergonomische en gebruiksvriendelijke ervaring. Het vergrendelen van de deur gebeurt door eenvoudigweg de verlichte cirkel te draaien, zonder een sleutel te gebruiken. De kleur van het licht geeft aan of de deur vergrendeld is of niet. Rood wordt gebruikt om de vergrendelde staat aan te geven en groen om de ontgrendelde staat aan te geven, in lijn met de universele acceptatie.

Het Gunes deurklink project begon in december 2019 in Ankara, Turkije. Het ontwerp is gebaseerd op onderzoek naar technologie-vriendelijke producten die een warm en gastvrij gevoel creëren. Door deze technologische benadering toe te passen op een ingebouwd object zoals een deurklink, biedt de Gunes deurklink een innovatieve en esthetische visuele ervaring. Het vergrendelen van de deur zonder een sleutel te gebruiken, door simpelweg een cirkelvormig stuk te draaien dat de gebruiker informeert met gekleurd licht, was een creatieve en technische uitdaging die met succes is overwonnen.

Het Gunes deurklink ontwerp is bekroond met de Iron A' Design Award in 2020 in de categorie Meubelaccessoires, Hardware en Materialen. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp integreert industriebest practices en technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.

Met zijn combinatie van esthetiek, technologie en gebruiksgemak is de Gunes deurklink een innovatieve toevoeging aan elke moderne woning. Het ontwerp biedt niet alleen een nieuwe manier om deuren te vergrendelen, maar ook een esthetisch aantrekkelijke en ergonomische ervaring voor de gebruiker.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Elif Günes
Afbeeldingscredits: Elif Günes
Projectteamleden: Elif Gunes
Projectnaam: Gunes
Projectklant: Elif Günes


Gunes IMG #2
Gunes IMG #3
Gunes IMG #4
Gunes IMG #5
Gunes IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp