Rixing Type Foundry: Een Digitale Gids voor een Traditionele Kunstvorm

Ontwerper Ting-Han Chen introduceert een innovatieve zelfgeleide service voor de laatste traditionele Chinese lettergieterij ter wereld

De Rixing Type Foundry, bekend als de laatste en enige lettergieterij ter wereld die nog steeds traditionele Chinese letterpress maakt, heeft een digitale transformatie ondergaan. Een innovatieve zelfgeleide service, ontworpen door Ting-Han Chen, verbetert de bezoekerservaring en behoudt tegelijkertijd het culturele erfgoed van de letterpress-industrie.

De Rixing Type Foundry, gevestigd in Taipei, Taiwan, is een unieke entiteit die zich inzet voor het behoud van de traditionele Chinese letterpress. Echter, de kwaliteit van de rondleidingen varieerde sterk, afhankelijk van het personeel, wat leidde tot een inconsistente bezoekerservaring. Bovendien was de gemiddelde rondleiding van 27 minuten tijdrovend en arbeidsintensief, waardoor het financieel belastend werd voor Rixing. Om deze uitdagingen aan te pakken, introduceerde ontwerper Ting-Han Chen een zelfgeleide service om de bezoekerservaring te verbeteren en het personeel te ontlasten.

De zelfgeleide service van Chen bestaat uit een mobiele gids die artefacten, kennis en uitgebreide diensten in de Rixing Type Foundry met elkaar verbindt. Bezoekers kunnen bij een genummerd bord stoppen en op het overeenkomstige nummer op hun mobiele apparaat klikken om meer te weten te komen over de artefacten of souvenirs te kopen. Dit stelt het personeel in staat om zich beter op de klantenservice te concentreren.

De mobiele gids is compatibel met de meeste smartphones en is webgebaseerd, zodat er geen app-installatie nodig is. Bezoekers kunnen eenvoudigweg een QR-code scannen om de gids te activeren. De gids houdt rekening met de voorkeursinstellingen van de bezoeker en stelt hen in staat om de inhoud van de rondleiding te bekijken, zelfs nadat ze de gieterij hebben verlaten. De gids is ontwikkeld met behulp van Squarespace, een platform voor responsief webdesign zonder codering. De audio- en video-inhoud wordt opgeslagen op het Vimeo-cloudplatform en kan eenvoudig worden bijgewerkt.

Deze innovatieve oplossing heeft Rixing in staat gesteld om haar financiële lasten te verlichten en tegelijkertijd de bezoekerservaring te verbeteren. Het project heeft de zilveren A' Meta, Strategic and Service Design Award in 2023 gewonnen, een erkenning voor top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitmuntendheid en innovatie tonen.

De zelfgeleide service van Rixing is een voorbeeld van hoe technologie kan worden gebruikt om traditionele kunstvormen te behouden en te bevorderen. Het is een bewijs van de mogelijkheden van innovatief ontwerp om de ervaring van bezoekers te verbeteren en tegelijkertijd de culturele waarde van een erfgoedindustrie te behouden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ting Han Chen
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer CrisKa Photography, The Digital Guide Designed for Rixing Type Foundry, 2023. Image #2: Creator Ting-Han Chen, The Map of Points of Interest in Rixing Type Foundry, 2022. Image #3: Photographer CrisKa Photography, The Digital Guide Designed for Rixing Type Foundry, 2023. Image #4: Photographer China Productivity Center, The Video of the Guided Tour shown on a user's screen, 2022. Image #5: Creator Ting-Han Chen, The UI designs of the Self-Serviced Mobile Guide, 2023.
Projectteamleden: Ting Han Chen
Projectnaam: Rixing Go Digital
Projectklant: Ting Han Chen


Rixing Go Digital IMG #2
Rixing Go Digital IMG #3
Rixing Go Digital IMG #4
Rixing Go Digital IMG #5
Rixing Go Digital IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp