Lada 2050: Een Toekomstvisie op Mobiliteit

Een ArtBook dat de Verbeelding Prikkelt

De toekomst van mobiliteit is een onderwerp dat velen bezighoudt. Hoe zal de wereld om ons heen veranderen? Welke technologieën en materialen zullen de auto-industrie beïnvloeden? En hoe zullen deze veranderingen van invloed zijn op het uiterlijk en het gebruik van auto's? Het project Lada 2050, een samenwerking tussen studenten van drie ontwerpscholen en het merk Lada, biedt een nieuwe visie op hoe een toekomstig voertuig eruit zou kunnen zien.

Het ArtBook Lada 2050 is ontstaan uit de behoefte om de resultaten van de internationale Lada 2050-wedstrijd te presenteren tijdens de Eerste Moskou Design Biënnale. De wedstrijd werd georganiseerd in de vorm van een samenwerking tussen verschillende teams, en het ArtBook onthult alle fasen van de wedstrijd. Het bevat een complex systeem van visuele elementen en kleuroplossingen die de taken en ontwerpbeslissingen van de Lada 2050-wedstrijd weergeven.

Om de navigatie in het ArtBook te vergemakkelijken, is er een systeem van tekens en infographics ontwikkeld. Het basisontwerp van het teken is gebaseerd op de drie zijden van een kubus, die overeenkomen met de drie ontwerpscholen die aan het project hebben deelgenomen. Deze elementen vormden de basis voor de verdere tekens van het navigatiesysteem. De kleur van het teken is gebaseerd op het voertuigmodel van de finalist. Om de deelnemers van de zes teams te onderscheiden, zijn er mini-contentsecties toegevoegd. Deze bevatten informatie over de deelnemers, mini-modellen, teambegeleiders en de universiteit. Daarnaast bevat het ArtBook 20 interne titels met illustraties van het gefaseerde proces van het maken en schilderen van het uiteindelijke voertuigmodel.

Het ArtBook heeft een formaat van 265x235 mm en heeft een matte laminering op de cover. Het bevat in totaal 264 pagina's en is in slechts twee weken samengesteld.

Het Lada 2050 ArtBook biedt een uitgebreide beschrijving van het project, talloze schetsen en verschillende stadia van het modelleren van een conceptueel transportmiddel. Het bevat ook een navigatiesysteem met behulp van tekens en infographics om de lezer te begeleiden. Daarnaast zijn er interne bladwijzers toegevoegd om de oriëntatie voor de zes teams te vergemakkelijken. Het laatste gedeelte van het ArtBook is gewijd aan het model van de finalist, waarbij de kleurenschema's zijn gebaseerd op het voertuig van de finalist.

Het project Lada 2050 begon in maart 2017 in Moskou en eindigde in april 2017, toen het werd tentoongesteld tijdens de Eerste Moskou Design Biënnale. Alle voertuigen die in het ArtBook worden getoond, zijn gemaakt door studenten van MAMI, de Academie vernoemd naar Stieglitz en de Finse Universiteit van Design in Lahti. Lada is de sponsor en ideologische inspirator van het project.

De ontwikkeling van het Lada 2050 ArtBook was gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Het project werd gedreven door drie belangrijke woorden: toekomst, mobiliteit en mens. Het uiterlijk van het ArtBook werd beïnvloed door het uiteindelijke voertuigmodel, evenals de navigatiesymbolen en het kleurenschema.

Het samenstellen van het ArtBook bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Er moesten illustraties en schetsen van 35 studenten worden geselecteerd en gesystematiseerd om een nieuwe visie op de toekomst van voertuigen te presenteren. Het was belangrijk om een nauwkeurige en begrijpelijke koppenstructuur te creëren om de lezers door de publicatie te leiden. Het Lada 2050 ArtBook is een poging om antwoorden te geven op vragen die miljoenen mensen bezighouden over hoe de wereld om ons heen zal veranderen en hoe technologieën en materialen de auto-industrie zullen beïnvloeden.

Het Lada 2050 ArtBook is een prikkelende publicatie die de verbeelding stimuleert. Het biedt een unieke kijk op de toekomst van mobiliteit en laat zien hoe studenten van verschillende ontwerpscholen samenwerken om een nieuwe visie op voertuigen te creëren. Met zijn uitgebreide beschrijvingen, schetsen en modellen biedt het ArtBook een fascinerende inkijk in de wereld van het ontwerpen van toekomstige voertuigen.

Het Lada 2050 ArtBook heeft in 2020 de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Print en Published Media Design. Deze prijs erkent uitmuntendheid en creatieve vindingrijkheid in ontwerpen die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en de wereld een betere plek maken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Anna Kravchenko
Afbeeldingscredits: Anna Kravchenko
Projectteamleden: Art Director: Anna Kravchenko Design Team Leader: Nikita Tereshin Visualization Team Leader: Maria Kondratieva
Projectnaam: Lada 2050
Projectklant: Anna Kravchenko


Lada 2050 IMG #2
Lada 2050 IMG #3
Lada 2050 IMG #4
Lada 2050 IMG #5
Lada 2050 IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp