Over Meubels: Een Handboek voor Studenten en Geleerden

Een Unieke Benadering van Meubelgeschiedenis en Ontwerpers

Er is veel literatuur over meubels in Kroatië, maar het merendeel ervan is geschreven voor professioneel gebruik. Het idee was om het gat op te vullen door een handboek te maken met basisinformatie, een boek voor zowel studenten als geleerden; het boek dat vaak gebruikt zal worden om de eerste maar relevante informatie te krijgen over de geschiedenis, soorten of auteurs van meubels.

Het boek "Over Meubels" is een unieke benadering van meubelgeschiedenis en ontwerpers. Het onderscheidt zich van andere boeken over meubels door het gebruik van handgetekende illustraties in plaats van foto's. Het boek bevat 140 illustraties, allemaal met de hand gemaakt door professioneel kunstenaar Diana Sokolic.

Met vier hoofdstukken biedt het boek een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van meubels, meubels in Kroatië vanaf 1945 tot nu, iconische meubelontwerpen en hun ontwerpers, en een woordenlijst van vergeten meubelnamen en kunsthistorische termen. Het boek is bedoeld om eenvoudig, beknopt en informatief te zijn, met de nadruk op de belangrijkste informatie over de kenmerken van meubelstijlen, auteurs en hun werken.

Het onderzoek voor dit boek was uitgebreid en duurde meer dan 7 maanden. Het doel was om de meest belangrijke informatie te geven over de geschiedenis van meubels en de meest relevante ontwerpers, met name de vrouwelijke ontwerpers die tot op heden anoniem werkten in grote bedrijven of studio's. Het vinden van relevante informatie over vrouwelijke ontwerpers was een van de grootste uitdagingen tijdens het onderzoek.

Het boek "Over Meubels" heeft 230 pagina's en is gedrukt in een oplage van 700 exemplaren. Het is gedrukt met behulp van offsetdruktechnologie en heeft een hardcover. Het formaat van het boek is 170 x 25 x 245 mm. Het lettertype dat gebruikt wordt is Monserat en Raleway. De omslag van het boek is gedrukt in kleur met behulp van offsetdruk. Het papier dat gebruikt wordt is Holmen 80g.

Dit project begon in Zagreb, Kroatië, tijdens de Covid-19 lockdown - de ideale tijd om in alle rust aan het boek te werken. Het werd hetzelfde jaar voltooid, maar vanwege import- en drukproblemen veroorzaakt door Covid-19 en de oorlog in Oekraïne werd de publicatie uitgesteld tot eind 2022. Het boek is gepubliceerd met steun van het Kroatische Ministerie van Cultuur.

Het boek "Over Meubels" is bekroond met de Iron A' Design Award in 2023 in de categorie Print en Published Media Design. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het boek wordt geprezen om zijn integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld.

Met "Over Meubels" hebben lezers nu toegang tot een uitgebreid handboek dat de geschiedenis van meubels en de belangrijkste ontwerpers op een unieke en informatieve manier presenteert. Dit boek zal zowel studenten als geleerden van dienst zijn en een waardevolle bron zijn voor iedereen die een fundamenteel begrip van het onderwerp zoekt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Karla Kocijan
Afbeeldingscredits: Karla Kocijan
Projectteamleden: Karla Kocijan
Projectnaam: About Furniture
Projectklant: Karla Kocijan


About Furniture  IMG #2
About Furniture  IMG #3
About Furniture  IMG #4
About Furniture  IMG #5
About Furniture  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp