Boekontwerp dat de werkelijkheid breekt

Een unieke kijk op licht en perceptie

Licht is altijd een essentieel onderdeel geweest van onze wereld. Mensen hebben geleerd om licht te gebruiken om verhalen te vertellen, relaties aan te gaan, ervaringen op te doen en te communiceren. Dit boek stelt onze perceptie van de wereld ter discussie door het licht te onderzoeken aan de hand van verschillende vormen van expressie.

Het boek "Refracting Reality" is een bijzonder boekontwerp dat de eigenschappen van licht, zoals breking, reflectie, diffractie en interferentie, tot leven brengt door middel van typografie en beeldmateriaal. Het boek is gemaakt door ontwerper Ching-Fa Lung en onderzoekt hoe licht onze waarneming beïnvloedt.

Wat dit boekontwerp onderscheidt van andere ontwerpen is de manier waarop het licht ervaart. Het boek is gedrukt op verschillende soorten papier, zoals gecoat en ongecoat papier, om de verschillende eigenschappen van licht weer te geven. Daarnaast is er een massieve prisma gebruikt als boekenlegger, waarmee de perceptie van licht wordt gevisualiseerd.

Het boek is gedrukt met behulp van de Epson P600 inkjetprinter en Red River-papier. Het heeft een formaat van W8.5" x D1.75" x H11.75" en telt 368 pagina's. De prisma kan uit de boekenrug worden gehaald, zodat lezers de eigenschappen van licht, zoals reflectie, breking, diffractie en interferentie, zelf kunnen ervaren. Bovendien kunnen lezers interactie hebben met het boek, omdat er veel beeldmateriaal is gecureerd met deze interactie in gedachten.

Het project voor dit boekontwerp begon in januari 2019 in Pasadena en werd voltooid in april 2020, ook in Pasadena. Tijdens het ontwerpproces heeft de ontwerper uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van licht door de mensheid en de verschillende betekenissen die licht heeft in verschillende culturen en religies door de geschiedenis heen.

Een van de uitdagingen bij het maken van dit boekontwerp was het creëren van een boek met 368 pagina's, waarbij uitgebreid onderzoek werd gedaan naar het gekozen onderwerp. Het ontwerpen van het boek was niet alleen een kwestie van vormgeving, maar ook van het samenstellen van de inhoud, het bewerken en het creëren van een boeiend verhaal voor de lezers.

Het boek "Refracting Reality" is een uniek ontwerp dat de relatie tussen licht en perceptie onderzoekt. Het brengt de eigenschappen van licht tot leven door middel van typografie en beeldmateriaal en biedt lezers de mogelijkheid om zelf met het licht te interageren. Dit boekontwerp is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Print en Published Media Design in 2021.

Fotograaf: Kevin Martin


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ching-Fa Lung
Afbeeldingscredits: Photographer: Kevin Martin
Projectteamleden: Ching-Fa Lung
Projectnaam: Refracting Reality
Projectklant: Ching-Fa Lung


Refracting Reality IMG #2
Refracting Reality IMG #3
Refracting Reality IMG #4
Refracting Reality IMG #5
Refracting Reality IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp