Herinneringen aan de Ooststraat in Xi'an

Een Boek dat de Stedelijke Herinnering tot Leven Brengt

De Ooststraat in Xi'an, een belangrijke historische ader van de stad, wordt op een unieke manier vastgelegd in een nieuw boek door ontwerpers Qun Song en Qi Dong.

De Ooststraat, gelegen in het hart van Xi'an, is al sinds de Ming-dynastie de belangrijkste straat van de stad. Het boek "Herinneringen aan de Ooststraat in Xi'an: Beelden, Woorden en Verhalen" is een systematische vastlegging van de architecturale vorm, het straatleven en de culturele en commerciële aspecten van de Ooststraat. Het boek poogt een archief van het stadsleven te creëren op een volkse en persoonlijke manier, waarbij het dagelijks leven van de burgers van Xi'an en de stad achter hen wordt getoond.

Wat "Herinneringen aan de Ooststraat in Xi'an" onderscheidt, is de gedetailleerde studie van de stad Xi'an, gepresenteerd in handgetekende illustraties, architecturale kaarten, handelsmerkadvertenties, documentaire foto's en krantenkopieën. Het boek maakt gebruik van diverse druktechnieken om het oorspronkelijke concept van de redacteur te weerspiegelen: het presenteren en reconstrueren van lokale herinneringen door middel van "artistieke interventie".

De realisatie van dit boek omvat een poging om de herinnering aan vervlogen tijden te herstellen met behulp van verschillende drukprocessen. De eerste eenheid gebruikt de ijzeren fietsnummerplaat uit de jaren '80 als omslag en maakt gebruik van het reliëfdrukproces. De omslagen van de tweede en derde eenheid tonen respectievelijk de advertenties van de bedrijven aan de Ooststraat en de foto's uit de jaren '70, beide gedrukt in zilver om de betekenis van historische markeringen te versterken. De foto's in de derde eenheid zijn gedrukt in een speciaal zwart reliëf zilverproces, dat het effect van zilverzoutfoto's nabootst om het documentaire en historische gevoel van de foto's te herstellen.

Het boek, met afmetingen van 187mm x 244mm x 74mm, is verdeeld in drie eenheden en een aparte folder. In de eerste eenheid worden interviews gehouden met mensen van verschillende identiteiten en leeftijden om individuele herinneringen en familieverhalen gerelateerd aan de Ooststraat te vertellen. De tweede eenheid is gewijd aan objecten gerelateerd aan de herinneringen aan de Ooststraat, of het nu oude rekeningen of kranten zijn, om een gevoel van de vroegere welvaart en drukte te geven. De derde eenheid is een verzameling beelden gerelateerd aan de herinnering en geschiedenis van de Ooststraat, die de Ooststraat in verschillende historische perioden toont. De vierde eenheid bevat afbeeldingen van gevels en winkelpuien uit specifieke tijdperken.

Dit boek bewaart de herinnering aan de stad in de vorm van teksten en beelden. Het is een theoretische en retrospectieve kijk op deze straat door de eeuwen heen. Het registreert de verhalen van de mensen die er leefden, werkten, studeerden en opgroeiden. Deze boekenset is een burgerarchief voor de stad, voor het publiek en de burgers om door te bladeren, te bevragen en te citeren.

Het boek werd samengesteld in Xi'an vanaf december 2020, gedrukt in Beijing in oktober 2022 en uiteindelijk gelanceerd in december 2022. Het onderzoek richtte zich op de lokale cultuur en stedelijk geheugen, met als doel de historische veranderingen in Xi'an, de duizend jaar oude hoofdstad van China, te observeren door een diepgaande studie van de Ooststraat, ooit de meest welvarende hoofdstraat van Xi'an, om de mensen, gebeurtenissen en objecten van de stad in de afgelopen 100 jaar te tonen en na te denken over de problemen die worden ondervonden bij de ontwikkeling van de stad en de relatie tussen mensen en de stad te verkennen.

De grootste uitdaging was het gebrek aan informatie. Er zijn zeer weinig documenten, afbeeldingen en foto's van Xi'an uit de afgelopen honderd jaar. Het team heeft bijna alle openbare culturele instellingen doorzocht om het relevante materiaal te verzamelen. Gezien het gebrek aan informatie is het bijzonder belangrijk om de stedelijke herinneringen en mondelinge verhalen van gewone burgers vast te leggen en te organiseren.

Dit ontwerp werd bekroond met Zilver in de A' Print and Published Media Design Award in 2024. Zilveren A' Design Award: Toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verwondering en verbazing.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Qun Song
Afbeeldingscredits: Qun Song
Projectteamleden: Designer: Qun Song Designer: Qi Dong Producer: Wenping Jin Publisher: Dongfeng Liu Editorial Assistant: Yuanshun Wang Editorial Assistant: Jia Lei Design Assistant: Nannan Geng Photography: Wugong Hu Photography: Ke Pan Interview: Xin Guo Interview Shooting: Mingjia Sun Interview Shooting: Yuan Tian
Projectnaam: Memories of the East Street in Xi'an
Projectklant: Xi'an Catering Co., Ltd


Memories of the East Street in Xi'an IMG #2
Memories of the East Street in Xi'an IMG #3
Memories of the East Street in Xi'an IMG #4
Memories of the East Street in Xi'an IMG #5
Memories of the East Street in Xi'an IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp