Kon Paper: Een Uniek Tijdschrift voor Literatuur en Cultuur

Een Duurzaam en Verfrissend Ontwerp

De Duitse ontwerper Julia Hell heeft samen met Pia Lobodzinski in 2015 het project Kon Paper opgericht. Beiden hadden na hun afstuderen het verlangen om weer samen aan een project te werken. Pia was net begonnen met literatuurstudie en Julia was afgestudeerd als grafisch ontwerper. Het oprichten van een tijdschrift lag voor de hand. Voor het uiterlijk en de sfeer van het tijdschrift diende de groeiende en levendige zelfpublicatiescene als inspiratiebron, evenals een verscheidenheid aan spannende en ongeziene tijdschriften.

Kon Paper is een tijdschrift voor literatuur en cultuur dat de grenzen van verschillende tekstvormen verkent. In drie genres - essay, feuilleton en wortkunst - worden de bekende leesomgevingen van de teksten in twijfel getrokken en soms in nieuwe contexten geplaatst. De ingezonden teksten worden vergezeld door illustraties, waarvoor we samenwerken met verschillende kunstenaars. Het tijdschrift is in 2020 opnieuw ontworpen, waarbij het formaat, het papier en de bindwijze zijn aangepast.

Het tijdschrift wordt gedrukt op milieuvriendelijk gerecycled papier (Vivus 100) met een gramgewicht van 90 gram per vierkante meter voor de inhoudspagina's en 250 gram per vierkante meter voor de omslag. Door het gebruik van duurzame inkt is het hele tijdschrift nu veel milieuvriendelijker dan voorheen.

Het formaat van het tijdschrift is 220 x 275 mm en bevat 52 pagina's, inclusief de omslag. We drukken op Vivus gerecycled papier, waarbij het binnenwerk een gramgewicht heeft van 90 g/m2 en de omslag 250 g/m2. Het boekje wordt gebonden met twee nietjes door de rug. We werken samen met een drukkerij die zich richt op duurzaamheid. De gebruikte inkten zijn ook milieuvriendelijk.

Het project werd in 2015 opgericht in München. Tegenwoordig werkt het redactieteam vanuit München, Berlijn en Zwitserland. Het ontwerpwerk wordt gedaan vanuit de studio van Julia Hell in Berlijn. Het project is nog steeds gaande en er wordt elk jaar één nummer uitgebracht.

Om een goed product te ontwerpen, vinden er tweewekelijkse vergaderingen plaats waarin de tekstinvoer, het ontwerp en de illustratieconcepten voor elk nummer worden besproken. Er is veel feedback en input van teamleden die een niet-ontwerpperspectief hebben. Dit is een van de meest vruchtbare manieren gebleken om een goed product te ontwerpen: praten met de ontvangers en mensen die een andere kijk hebben op het product.

De herinrichting van het tijdschrift bracht uitdagingen met zich mee, zoals het heroverwegen van het nieuwe formaat. Voorheen werd het gedrukt in het Berliner-formaat op krantenpapier, waardoor het product kwetsbaar was en na het lezen eigenlijk vernietigd werd. Het tijdschrift werd volledig herzien en opnieuw ontworpen in 2020. Hierbij werd niet alleen het formaat aangepast, maar ook het papier en de stevige bindwijze. Het doel was om een duurzaam en langdurig product te creëren, zodat onze lezers de tijdschriften op hun boekenplanken zouden bewaren.

Het ontwerp van het tijdschrift heeft als doel de verschillende tekstvormen van essays, artikelen en poëtische teksten in een nieuwe context te plaatsen. De teksten worden normaal gesproken gepubliceerd in andere vormen van media, zoals boeken of kranten, en worden doorgaans niet gemengd. Het tijdschrift combineert verschillende elementen van klassiek krant- en boekontwerp. Er zijn drie verschillende grids voor de verschillende secties. Met uitzondering van samenwerkingspagina's worden de nummers uitsluitend geïllustreerd door verschillende creatieven, en de illustraties bieden een aanvullend visueel kader voor de teksten.

Kon Paper heeft in 2022 de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Print en Published Media Design. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd omdat ze de beste praktijken op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie incorporeren en sterke technische en creatieve vaardigheden tonen. Ze dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maken de wereld een betere plek.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Julia Hell
Afbeeldingscredits: Julia Hell
Projectteamleden: Illustrator: Carmen Reina
Projectnaam: Kon Paper
Projectklant: Julia Hell


Kon Paper IMG #2
Kon Paper IMG #3
Kon Paper IMG #4
Kon Paper IMG #5
Kon Paper IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp