Sunnest: Een Bedlampje dat Stress Verlicht

Een Innovatief Ontwerp van King Him Ho

Inleiding

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Cigna Corporation in 2018, ervaren mensen in Hong Kong tussen de 18 en 34 jaar de hoogste mate van stress. Steeds meer mensen hebben moeite met goed slapen vanwege onzekerheid over hun carrière en academische prestaties. Ze woelen de hele nacht rond, maar slapen nog steeds niet goed. Dit project heeft als doel een bedlampje te ontwerpen dat de slaapkwaliteit verbetert.

Design Name: Sunnest

Designer Name: King Him Ho

Design Labels: Tafellamp

Design Inspiration: Het ontwerp van Sunnest is geïnspireerd op het natuurlijke fenomeen van de zonsondergang. Het lampje heeft een ademend licht dat gedragsinteractie met gebruikers mogelijk maakt om stress tijdens het slapen te verminderen. Door gebruik te maken van een iris sluiter van een lens, kunnen gebruikers het bovenste gedeelte van het lampje tegen de klok in draaien om het licht te laten vervagen. Het geleidelijke en subtiele verdwijnen van het licht doet denken aan een zonsondergang en zorgt voor ontspanning bij de gebruikers.

Design Unique Properties: Sunnest is een bedlampje met een ademend licht dat gedragsinteractie met gebruikers mogelijk maakt om stress tijdens het slapen te verminderen. Het lampje bootst het vervagen van het licht bij een zonsondergang na. Door het bovenste gedeelte tegen de klok in te draaien, verdwijnt het licht geleidelijk en subtiel, wat zorgt voor ontspanning bij de gebruikers.

Design Realization Technology: Voor het hoofdgedeelte van het lampje wordt een draaibank gebruikt om houten stukken in een as te draaien, waardoor het hout van rechthoekig naar kegelvormig wordt gevormd. Voor het iris sluiter mechanisme worden 6 sluiterbladen en 2 sluiterbases 3D-geprint. Voor het ademende licht wordt een Arduino-bord aangesloten op de lichtbron om dit effect te creëren.

Design Specifications: Breedte 96 mm x Diepte 96 mm x Hoogte 155 mm

Design Tags: Bedlampje, gedragsinteracties, stressverlichting, sfeerlamp, emoties

Design Interaction: Het lampje kan eenvoudig in 3 niveaus worden verdeeld. Door het bovenste zwarte wolkachtige plastic gedeelte tegen de klok in te draaien, wordt de diameter van de iris kleiner en wordt de grootte van het licht dat op het plafond wordt geprojecteerd kleiner. Het bovenste gedeelte heeft de vorm van een T om een indicatie te geven voor het plaatsen van de duim.

Design Location and Timeframe: Het project is begonnen in september 2022 en is eind december 2022 afgerond in Hong Kong.

Design Research: Dit ontwerp is gebaseerd op onderzoek naar slaapkwaliteit en verlichting in huis. Het onderzoek richtte zich op slaapproblemen wereldwijd en in Hong Kong, de evolutie van de levensstijl in de slaapkamer, een interview met een gebruiker en een productanalyse van tafellampen, vloerlampen en wandlampen. Uit het onderzoek is gebleken dat sommige mensen gewend zijn om met het licht aan te slapen en dat de bereikbaarheid vanaf het bed naar de lamp essentieel is. Daarom is er een analyse gemaakt van mogelijke lamplocaties op basis van 5 verschillende slaapkamerindelingen, waaronder bedden in het midden, in een hoek, onder het raam, tegenover de deur en als eiland.

Design Challenges: Een creatieve uitdaging was het ontdekken van het gebruik van het iris sluiter mechanisme. Na vele verschillende schetsen en prototypes was het nog niet bevredigend. Na vele pogingen en observaties werd per toeval de lens van een camera ontdekt en dat bracht inspiratie. Extern is het moeilijk om het product op grote schaal te produceren, omdat het nog in de concept- en prototypingfase zit. Verder onderzoek moet worden uitgevoerd.

Design Notes: Sunnest is een bedlampje met een ademend licht dat gedragsinteractie met gebruikers mogelijk maakt om stress tijdens het slapen te verminderen door het vervagen van het licht bij een zonsondergang na te bootsen. Gebruikers kunnen het bovenste wolkachtige plastic gedeelte tegen de klok in draaien om het licht te laten vervagen wanneer het op de muur of het plafond wordt geprojecteerd. Het geleidelijk verdwijnen van het licht, vergelijkbaar met een zonsondergang, zorgt voor ontspanning bij de gebruikers en creëert een rustgevende sfeer om in slaap te vallen.

Awards and Accolades: Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Lighting Products and Fixtures Design in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken. Het draagt bij aan een betere wereld door voldoening en positieve gevoelens te bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: King Him Ho
Afbeeldingscredits: King Him Ho
Projectteamleden: King Him Ho
Projectnaam: Sunnest
Projectklant: King Him Ho


Sunnest IMG #2
Sunnest IMG #3
Sunnest IMG #4
Sunnest IMG #5
Sunnest IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp