Hangar Renovatie: Een Historische Transformatie

Een Museum van Techniek en Technologie

De historische vliegtuighangar is omgebouwd tot een museum van techniek en technologie. Het interieur is in de stijl van die tijd behouden gebleven en de gecreëerde ruimte is ideaal voor zowel de expositie van auto-objecten als voor het organiseren van diverse evenementen en spektakels, zoals het laatste Sacrum Profanum in Krakau.

De hangarrenovatie, ontworpen door Piotr Pyrtek, heeft een uniek karakter. Het ontwerp van de nieuwe interieurelementen is in industriële stijl gehouden, wat direct verband houdt met de oorspronkelijke functie van de hangar. De ontworpen mezzanine is niets meer dan een brugconstructie, waarvan het expressieve rasterwerk direct in het oog springt. De mezzanine is opzettelijk 3 meter boven de grond verhoogd en op een bepaalde afstand van de buitenmuren van het gebouw geplaatst, om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke uitstraling van het gebouw te behouden.

Tijdens het ontwerpproces is er veel nadruk gelegd op het gebruik van materialen uit die tijd, voornamelijk omdat het project grotendeels bestond uit reconstructie of reproductie van het oorspronkelijke karakter. Zelfs bij het creëren van nieuwe elementen is er geprobeerd om materialen te gebruiken die bijna een eeuw geleden gebruikt zouden kunnen zijn, zoals staal, baksteen, beton en hout. Hoewel het ontwerp van sommige interieurelementen hedendaags lijkt, zijn de gebruikte materialen zeker klassiek.

De specificaties van het ontwerp omvatten onder andere de afmetingen van de historische vliegtuighangar en de bijbehorende ketelruimte. De bouw van het project begon in december 2017 en zal naar verwachting in 2019 worden afgerond, met de voltooiing van de constructie medio 2022.

Het ontwerp van de hangarrenovatie werd voorafgegaan door een grondige architectonische studie van historische gegevens over deze specifieke hangar, evenals andere hangars uit die periode. Uitgebreid onderzoek in de stadsarchieven heeft geholpen bij het vaststellen van de definitieve ontwerprichtlijnen en het voortzetten van de ontwikkeling van de documentatie. Alle nieuwe elementen die tijdens het concept- en bouwproject zijn ontstaan, zijn direct of indirect het resultaat van dit onderzoek. Het gehele onderzoek werd voortdurend afgestemd met de stadsconservator en onder zijn strenge bescherming uitgevoerd.

Een van de grootste uitdagingen van het project was het combineren van de historische elementen van de hangar met de nieuwe elementen, die qua stijl op elkaar moesten worden afgestemd vanwege hun hedendaagse karakter en technische eisen.

Het ontwerp van de hangarrenovatie is een perfecte samensmelting van historisch erfgoed en eigentijds design. Het behoud van de oorspronkelijke kenmerken van de hangar, zoals de expressieve lattice structuur van de mezzanine en de gerestaureerde verwarmingskachels, zorgt voor een unieke en boeiende museumervaring.

De hangarrenovatie is bekroond met de prestigieuze A' Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Piotr Pyrtek
Afbeeldingscredits: Piotr Pyrtek
Projectteamleden: Piotr Pyrtek
Projectnaam: Hangar Renovation
Projectklant: Piotr Pyrtek


Hangar Renovation IMG #2
Hangar Renovation IMG #3
Hangar Renovation IMG #4
Hangar Renovation IMG #5
Hangar Renovation IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp