Scacco Matto: Een Draagbare Lamp die Kunst en Design Combineert

Een Meesterwerk van Francesco Cappuccio

Inleiding:

De draagbare lamp Scacco Matto, ontworpen door Francesco Cappuccio, is een meesterwerk dat de grenzen tussen kunst en design vervaagt. Geïnspireerd door de radicale designbeweging uit de jaren 60, nodigt dit project uit tot gedurfde verkenningen van kleur, textuur en vorm. Met vijf mogelijke combinaties die doen denken aan schaken, is deze lamp een ware blikvanger.

Body:

Scacco Matto onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen. Met drie elementen die magnetisch met elkaar verbonden zijn, kan deze lamp worden omgevormd tot vijf verschillende lichtsculpturen. Van een sfeervol licht tot gericht licht, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit sculpturale stuk is ontworpen om een nieuwe interesse te wekken in hoe licht de uitstraling, sfeer en ambiance van onze huizen kan transformeren.

De draagbare lamp is gemaakt van hoogwaardig aluminium en bevat LED's en een oplaadbare 3.7V 4400mAh-16.28Wh USB-batterij, waardoor hij ook geschikt is voor buitengebruik (IP64). Het oorspronkelijke prototype werd gemaakt van hout, zoals te zien is op de laatste dia.

Met zijn afmetingen van 116 mm breed, 116 mm diep en 281 mm hoog, past Scacco Matto perfect in elke ruimte.

Het gebruiksgemak van deze lamp is ook opmerkelijk. Door de drie stukken met magneten te combineren, kunnen vijf verschillende lichtsculpturen worden gecreëerd. Dit nodigt gebruikers uit om vormen en licht te verkennen en ermee te interacteren.

Het project voor Scacco Matto begon in juli 2022 in Bangkok, waar Francesco Cappuccio zijn inspiratie vond en zijn creatieve visie tot leven bracht.

Conclusie:

Scacco Matto is een draagbare lamp die kunst en design op een unieke manier combineert. Met zijn magnetisch verbonden elementen en de mogelijkheid om vijf verschillende lichtsculpturen te creëren, inspireert deze lamp een nieuwe interesse in de rol die licht speelt bij het transformeren van de uitstraling en sfeer van onze huizen. Het is niet alleen een functioneel verlichtingsstuk, maar ook een sculpturaal kunstwerk dat de aandacht trekt en uitnodigt tot interactie.

Scacco Matto heeft ook erkenning gekregen voor zijn uitmuntendheid. Het ontwerp werd bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Verlichtingsproducten en -armaturen in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. Scacco Matto is een ware blikvanger die positieve gevoelens, verbazing en verwondering oproept.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Francesco Cappuccio
Afbeeldingscredits: Francesco Cappuccio
Projectteamleden: Francesco Cappuccio
Projectnaam: Scacco Matto
Projectklant: Francesco Cappuccio


Scacco Matto IMG #2
Scacco Matto IMG #3
Scacco Matto IMG #4
Scacco Matto IMG #5
Scacco Matto IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp