Verlichting als Kunst: Het Xu Wei Art Museum

Een Meesterwerk van Architectuur en Verlichting

Gelegen in het historische Shaoxing, is het Xu Wei Art Museum een eerbetoon aan de beroemde Chinese kunstenaar Xu Wei. Het museum, ontworpen door het Lighting Design Institute van UAD, is een prachtig voorbeeld van hoe verlichting en architectuur samenkomen om een unieke, boeiende ruimte te creëren.

De inspiratie voor het ontwerp van het museum komt van Xu Wei zelf, een grootmeester van de Chinese schilder- en kalligrafiekunst. Het museum is een transformatie van Xu Wei's voormalige residentie en is ingebed in de lokale architectuur van Shaoxing, een stad met een geschiedenis van 2500 jaar. De architectuur van het museum is bescheiden en harmonieert met de omgeving, als een landschapsschilderij. De verlichtingstechnieken zijn subtiel, waardoor een transparant, uniform en verfijnd effect op de gevels ontstaat. Dit creëert een speciale interpretatiemodus die voldoet aan de stedelijke openbare culturele en artistieke functies.

Wat het ontwerp van het Xu Wei Art Museum onderscheidt, is de gelaagde expressie van verschillende bouwmaterialen. Dit creëert een juiste verhouding tussen virtualiteit en realiteit, koude en warmte, en een gevoel van diepte van "verre en nabije uitzichten" van Xu Wei's inktwasschilderijen. Het reproduceert de zuiverheid en helderheid van zwart-witte Chinese traditionele schilderijen. De terughoudende maar precieze verlichting benadrukt de nachtelijke sfeer en de waardering voor de architectuur en de omgeving, en balanceert de relatie tussen licht en architectuur, omgeving en mensen.

De technologie die wordt gebruikt om dit ontwerp te realiseren, is even indrukwekkend. Een L-vormige lampengoot is verborgen in de gevel, en een lineaire muurwaslamp is ook verborgen om de muur te verlichten. Schaduwen van bomen in de gang die gescheiden is van de oude stad, creëren een poëtische sfeer, met een vleugje droefheid. Zwakke verlichting verlicht het bronzen standbeeld van Xu Wei en de verfkwast in zijn hand. De helderheid van het plein is gepast, waardoor een rustige sfeer ontstaat voor het uitkijkplatform. Het plein is een stedelijke openbare ruimte, en verborgen projectie biedt mogelijkheden voor verschillende scènes.

Het Xu Wei Art Museum heeft een bovengrondse oppervlakte van 5.155,5 vierkante meter en een ondergrondse oppervlakte van 2.841,7 vierkante meter, in totaal 7.997,2 vierkante meter. Het is een kunstmuseum dat voldoet aan de stedelijke nachtverlichtingsspecificaties.

Het ontwerpteam bestond uit hoofdontwerpers Wang Xiaodong, Zhao Yanqiu, Feng Baile, Wu Xuhui, Sun Guojun, Guan Fanghong, Fu Dongming en andere ontwerpers Hu Huifeng, Zhang Chenfan, Jiang Lanlan, Lv Ning. Het verlichtingsontwerp werd verzorgd door het LIGHTING DESIGN INSTITUTE van UAD, het interieurontwerp door The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd., en het architectonisch ontwerp door The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.

Het project begon op 30 september 2020 en werd voltooid op 30 april 2021. Het is gelegen in Shaoxing, provincie Zhejiang. Het ontwerpteam voerde diepgaand onderzoek uit naar het leven en de artistieke idealen van Xu Wei en verdiepte zich in de lokale cultuur. De persoonlijke temperamenten van de kunstenaar, zijn artistieke idealen en de lokale stedelijke esthetische kenmerken van witte muren en grijze tegels zijn verwerkt in de ontwerptechnieken.

De grootste uitdaging van het project was de locatie in het woongebied van de oude stad en de functies van de stedelijke openbare culturele ruimte en het burgeractiviteitenplein. Het gebruik van licht op een terughoudende maar precieze manier om de nachtelijke sfeer en de waardering voor de architectuur en de omgeving te benadrukken en de charme van de architectuur en het gevoel van diepte van "verre en nabije uitzichten" van Xu Wei's inktwasschilderijen te tonen, was een grote uitdaging. Het was belangrijk om de relatie tussen verlichting en architectuur, landschap en mensen in evenwicht te brengen.

Verborgen in de oude stad met een geschiedenis van 2.500 jaar, is het project gefuseerd met omringende kleinschalige woningen. Het verlichtingsontwerp is ingetogen en introvert, zonder lawaai of verstoring van mensen. Het gebruikt licht op een terughoudende maar precieze manier om de relatie tussen verlichting en gebouw, landschap en mensen in evenwicht te brengen en de charme van de architectuur, het gevoel van diepte van verre en nabije uitzichten van Xu Wei's inktwasschilderijen en de nachtelijke sfeer en waardering voor de architectuur en de omgeving te benadrukken. Het creëert modi voor verschillende scènes in de stedelijke culturele ruimte.

Het Xu Wei Art Museum is bekroond met de Gouden A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan prachtige, uitstekende en trendsettende creaties die de genialiteit en wijsheid van de ontwerper weerspiegelen. Ze zijn vereerde producten en heldere ideeën die kunst, wetenschap, design en technologie bevorderen, buitengewone uitmuntendheid belichamen en de wereld aanzienlijk beïnvloeden met hun wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: LIGHTING DESIGN INSTITUTEof UAD
Afbeeldingscredits: LIGHTING DESIGN INSTITUTE of UAD, Jia Fang Architectural Photography Studio, Jonathan Leijonhufvud
Projectteamleden: Chief designers: Wang Xiaodong, Zhao Yanqiu, Feng Baile, Wu Xuhui, Sun Guojun, Guan Fanghong, Fu Dongming Other designers: Hu Huifeng, Zhang Chenfan, Jiang Lanlan, Lv Ning Lighting design: LIGHTING DESIGN INSTITUTE of UAD Interior design: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd. Architectural design: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd.
Projectnaam: Xu Wei
Projectklant: LIGHTING DESIGN INSTITUTEof UAD


Xu Wei IMG #2
Xu Wei IMG #3
Xu Wei IMG #4
Xu Wei IMG #5
Xu Wei IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp