Atun: Een Verlichtingsproduct Geïnspireerd door de Oude Egyptische Beschaving

Mohamed Selim El Kady Combineert Oude Symboliek met Hedendaags Ontwerp

Atun, een verlichtingsproduct ontworpen door Mohamed Selim El Kady, is een unieke integratie van de esthetiek van de oude Egyptische cultuur en de moderne Egyptische identiteit. Het ontwerp haalt inspiratie uit het Djed-symbool, een faraonisch teken van evenwicht, kracht en wedergeboorte.

De duisternis omhult, het land is in stilte, hun schepper rust in zijn horizon. Bij het aanbreken van de dag, oprijzend uit de horizon, schijnend als de schijf overdag, verwijder je de duisternis, schenk je je stralen, en zijn de twee landen in feest. Deze woorden, afkomstig uit de Grote Aten Hymne, vormden de inspiratiebron voor het ontwerp van Atun. Het product is gebaseerd op het Djed-symbool, dat tijdens de koudste, donkerste nachten van het jaar werd opgetrokken als herinnering om opnieuw verbinding te maken met het licht van gerechtigheid.

Atun onderscheidt zich van andere verlichtingsproducten door zijn unieke combinatie van oude Egyptische esthetiek en moderne Egyptische identiteit. Het resultaat is een onderscheidend product dat de Egyptische cultuur vertegenwoordigt en een positieve impact heeft op de consumenten. Het ontwerp is gerealiseerd met behulp van AutoCAD en 3D MAX, en de productie maakt gebruik van een handmatige draaibank en een laser cutter. De gebruikte materialen, waaronder Asersus hout, albast marmer, marmar steen, borosilicaatglas en verguld koper, zijn milieuvriendelijk, recyclebaar en duurzaam.

De producten hebben verschillende afmetingen. Het verlichtingsproduct dat verguld koper en hout bevat, meet 16cm x 16cm x 27cm. Het product dat hout en glas bevat, meet 10cm x 10cm x 45cm. Het product dat koper en glas bevat, meet 9cm x 9cm x 25cm. De details van de onderdelen van het product zorgen ervoor dat de gebruiker het product op een comfortabele manier kan hanteren. Het zorgt voor een uniforme verlichting in de ruimte, onafhankelijk van andere lichtbronnen.

Het idee voor Atun ontstond in 2018 en werd voor het eerst tentoongesteld in oktober 2018 en vervolgens opnieuw in november 2021, beide keren tijdens de Cairo Design Award. De onderliggende onderzoeksinspanningen waren gericht op de oude Egyptische overtuigingen en het belang van licht voor de oude Egyptenaren. Hierbij werd onder andere de Grote Hymne van Akhtitatun aan Aten ontdekt, die werd gevonden in de begraafplaats in de graven van Tell El-Amarna.

Atun heeft in 2022 de Bronzen A' Lighting Products and Fixtures Design Award gewonnen. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief geniale ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De ontwerpen worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, design en technologie. Ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van het leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mohamed Selim El Kady
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Mostafa Mahmoud, Atun, 2020. Image #2: Photographer Mostafa Mahmoud, Atun, 2020. Image #3: Photographer Mostafa Mahmoud, Atun, 2022. Image #4: Photographer Mostafa Mahmoud, Atun, 2020. video by: V digital, Atun,2022.
Projectteamleden: Mohamed Selim El Kady
Projectnaam: Atun
Projectklant: Mohamed Selim El Kady


Atun IMG #2
Atun IMG #3
Atun IMG #4
Atun IMG #5
Atun IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp