De inspiratie voor Lead kwam van de tentoonstelling NEW NORMAL, NEW STANDARD, gehouden in Tokio in de herfst van 2022. Deze tentoonstelling presenteerde ontwerpen voor comfortabele paraatheid, een concept dat manieren voorstelt om ons dagelijks leven vreedzaam en veilig te laten verlopen, zelfs in noodsituaties. Urata wilde een lantaarn ontwerpen die draagbaar is en een rustgevend licht uitstraalt, zelfs in noodsituaties. Het hoofdmateriaal dat hij koos was kurk, specifiek gerecyclede kurk gemaakt van wijnfleskurken die worden geconsumeerd in restaurants in Tokio.
Wat Lead onderscheidt van andere ontwerpen, is de combinatie van duurzaamheid en hoop. De lantaarn is compact en oplaadbaar, ideaal voor gebruik in noodsituaties. Het licht dat op het zachte kurkoppervlak schijnt, geeft een warme gloed af, waardoor een gevoel van comfort en veiligheid wordt gecreëerd. Het kan ongeveer 13 uur branden.
De realisatie van Lead was een proces dat zowel innovatie als respect voor het milieu omvatte. Urata maakte gebruik van het Tokyo Cork Project, een initiatief dat kurken verzamelt en recyclet van wijnflessen die in grote hoeveelheden in Tokio worden geconsumeerd. De kurk werd vervolgens nauwkeurig bewerkt en gecombineerd met recyclebaar aluminium om de lantaarn te creëren. De naam Lead is een combinatie van het woord 'gids' en LED, de lichtbron, in de hoop dat het een licht zal zijn dat hoop biedt in elke situatie.
Lead is een prachtig voorbeeld van hoe design kan bijdragen aan een duurzame samenleving. Het gebruik van gerecyclede materialen en de focus op comfort en veiligheid maken het een uniek en inspirerend ontwerp. Het feit dat het ook een Silver A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2023 heeft gewonnen, is een erkenning van de innovatie en creativiteit die in dit ontwerp zijn gestoken.
De creatie van Lead was niet zonder uitdagingen. Het compact houden van de grootte was moeilijk en er werd veel moeite gestoken in het interne ontwerp om te voldoen aan de vereiste toepassingen, zoals lichtintensiteit en verlichtingstijd (batterijgrootte). Bovendien is de gerecyclede kurk die voor het lichaam wordt gebruikt een zeer zacht materiaal, dus het was erg moeilijk om het precies uit te snijden. Gelukkig konden ze een fabriek vinden met geavanceerde verwerkingstechnologie, waardoor ze de ideale vorm konden creëren.
Lead is meer dan alleen een lantaarn; het is een symbool van hoop en duurzaamheid. Het is een bewijs dat design een krachtige rol kan spelen in het bevorderen van een duurzamere en veiligere wereld. En met ontwerpers als Takanori Urata aan het roer, kunnen we uitkijken naar nog meer innovatieve en inspirerende ontwerpen in de toekomst.
Projectontwerpers: Takanori Urata
Afbeeldingscredits: Main image is Image #1:Takanori urata (2022)
Optional Image #1:Takanori urata (2022)
Optional Image #2:Takanori urata (2022)
Optional Image #3:Takanori urata (2022)
Optional Image #4:Takanori urata (2022)
Projectteamleden: Takanori Urata
Projectnaam: Lead
Projectklant: Takanori Urata