De Kunst van Inspiratie: Motiva

Een samensmelting van kunst, technologie en filosofie

Ontworpen door Ronen Shilo, brengt Motiva een unieke benadering van kunst naar uw muur. Het combineert inspirerende citaten met prachtige kunstwerken, ondersteund door een geavanceerde technologie. Deze combinatie resulteert in een nieuwe vorm van expressie, die de kijker verrast en inspireert.

Ronen Shilo, de oprichter van Motiva, heeft altijd een diepe liefde gehad voor citaten en een waardering voor grote geesten. Deze passie leidde tot zijn fascinatie voor het presenteren van citaten op een betekenisvolle manier, geoptimaliseerd om er zoveel mogelijk in een beperkte ruimte te passen. Als veteraan in de hightech en software-engineer in hart en nieren, zag hij dit als een technologisch probleem dat een oplossing nodig had. Wat begon als een tijdrovend handmatig proces, veranderde in het Motiva-algoritme dat een efficiënt ingepakt raster creëert met talloze citaten erin. Het Motiva-concept was geboren en de eerste manifestatie als wandkunst was al snel onderweg.

Wat Motiva onderscheidt van andere kunstwerken, is de fusie van woorden met kunst, versterkt door technologie. In een proces dat visuele compressie wordt genoemd, identificeert het eigen algoritme van Motiva gemeenschappelijke woorden binnen een reeks citaten en overlapt deze op een manier die een uniek letterraster creëert. Dit unieke raster wordt gecombineerd met opvallende kunstwerken, gedrukt op fijn papier en ingelijst in een houten frame. Woorden verborgen binnen het raster lichten op om betekenisvolle uitspraken te vormen die de kijker inspireren en verrassen.

Motiva is gedrukt op Bockingford Inkjet Fine Art Paper dat gespecialiseerde UV-screening archiefinkt heeft en wordt beschermd door een laag kunstgrad vernis, die allemaal hebben bijgedragen aan de doorschijnende kwaliteiten van het papier. De printnauwkeurigheidseisen van Motiva overtreffen de basisnormen van de industrie, waardoor een afwijking van maximaal 0,1 mm is toegestaan. Dit zorgt voor de meest scherpe weergave van elke verlichte letter binnen de 576 LED-lampbak. Het frame van 50 mm is gesneden uit duurzaam geproduceerd eikenhout, gespoten met Jet Black dubbelgecoate verf en vervolgens met de hand gepolijst. Motiva heeft ingebouwde licht- en bewegingssensoren die in zijn lichaam zijn verborgen. De bewegingssensor detecteert beweging in de omgeving van Motiva, waardoor het display alleen wordt geactiveerd als er iemand in de buurt is om ervan te genieten. Als de lichtsensor het licht rond de Motiva detecteert, past deze voortdurend zijn luminositeit aan en vermindert zo het stroomverbruik. Motiva is snoerloos en vertrouwt op een krachtige en langdurige batterij voor de energievoorziening.

De afmetingen van Motiva zijn 51,2 cm breed, 5 cm diep en 66,2 cm hoog, met een gewicht van 7,12 kg. Het idee voor het Motiva-concept begon in 2018. In 2022, na 4 jaar onderzoek en ontwikkeling, werd Motiva zachtjes gelanceerd in Design London, en in 2023 begon het officieel met online verkoop en internationale verzending. Het vermogen om te resoneren met en verbinding te maken met mensen is tegenwoordig uitdagender dan ooit. De instroom van informatie die op verschillende manieren, tegelijkertijd, overmatig en met weinig filtering binnenkomt, is een alomtegenwoordig probleem voor velen geworden. Belangrijke ideeën, tot nadenken stemmende berichten en authentieke uitingen worstelen om boven het geluidsniveau uit te stijgen om het individu op een significante manier te bereiken. Kunstenaars en denkers hebben Motiva gevonden als een voertuig voor expressie op een unieke en betekenisvolle manier, dat zowel stil als luid is, verrassend als blijvend. In een wereld verzadigd met berichten en vechtend om de aandacht van mensen, creëert Motiva een nieuwe ruimte, een nieuw tempo en een nieuwe manier om te inspireren, te evolueren en te groeien.

De grootste uitdaging in het ontwerp van Motiva was het behouden van een traditionele kunstlook terwijl het werd geïntegreerd met krachtige technologie. Deze paradoxale staat ligt aan de basis van Motiva en draagt bij aan zijn verrassende en boeiende visuele ervaring. In samenwerking met Pentagram bij het initiële ontwerp, hebben we besloten om Motiva te creëren met behulp van fysieke elementen. Onze eerste uitdaging was het selecteren van het juiste type kunstpapier dat de nodige kwaliteiten zou hebben om net doorschijnend genoeg te zijn om licht door te laten schijnen, terwijl het rekening kon houden met het omgevingslicht in de kamer om een optimale kijkervaring te bieden. Na maandenlang verschillende soorten papier van over de hele wereld te hebben getest, werd Bockingford Inkjet fine-art papier geselecteerd.

De tweede uitdaging was ervoor te zorgen dat alleen specifieke letters op elk gegeven moment precies zouden oplichten en dat er geen licht naar de zijkanten zou lekken. Om dit probleem op te lossen, hebben we een extra lasergesneden Perspex printlaag ontwikkeld die handmatig wordt afgestemd op het kunstwerk met een nauwkeurigheid van 0,1 mm afwijking, ruim boven de standaard van de printindustrie.

Ten derde moest het algoritme van Motiva, dat een reeks citaten neemt en deze inpakt in een uniek letterraster, op een elegante manier worden samengevoegd met het kunstwerk op een manier die niets afdeed aan het beeld, maar toch zorgde voor een hoge leesbaarheid van de citaten. Die delicate balans werd bereikt als gevolg van het eigen lettertype dat we ontwikkelden, evenals kleine maar significante aanpassingen van het kleurenschema, de dekking en de algemene lichtluminositeit in de LED-lampen.

Een andere grote inspanning werd geïnvesteerd in het verbergen van de verschillende technologische componenten die Motiva vormen om de traditionele kunstlook en een minimalistisch ontwerp te behouden. De langdurige batterij, 576 LED-lampen, computerprocessor en elektronisch kader zijn allemaal elegant verborgen, waardoor de kijker een harmonieus samengestelde, veelzijdige compositie krijgt, ingelijst in een minimalistisch eikenhouten frame dat naadloos aan de muur hangt.

Motiva is filosofische kunst aan uw muur. Een gepatenteerd ontwerpconcept dat inspirerende citaten samenbrengt met prachtige kunstwerken om een nieuw medium voor expressie te creëren. In een proces dat "visuele compressie" wordt genoemd, identificeert het eigen algoritme van Motiva gemeenschappelijke woorden binnen een reeks citaten en overlapt deze op een manier die een uniek letterraster creëert. Dit unieke raster wordt gecombineerd met opvallende kunstwerken, gedrukt op fijn papier en ingelijst in een houten frame. Terwijl Motiva aan uw muur hangt, onthult het langzaam de citaten die erin verborgen zitten.

Dit ontwerp is bekroond met de prestigieuze A' Design Award. De A' Design Award wordt toegekend aan uitmuntende en creatief geniale ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden geëerd voor het opnemen van best practices in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, vertonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ronen Shilo
Afbeeldingscredits: Image #1 Motiva, Construction and Deconstruction, 2022 Image #2 Motiva, StrongHer, 2022 Image #3 Motiva, 2021 Image #4 Motiva, L'Envol, 2022 Image #5 Motiva, 2022
Projectteamleden: Ronen Shilo Royi Shaish Arnon Gilboa Hagit Halperin Maor Osher Roy Gen Sharon Livneh
Projectnaam: Motiva
Projectklant: Ronen Shilo


Motiva  IMG #2
Motiva  IMG #3
Motiva  IMG #4
Motiva  IMG #5
Motiva  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp