Open Work: Een Dynamisch Monument van Melek Zeynep Bulut

Architecturale Paviljoen als Theatraal Experiment

Open Work, ontworpen door Melek Zeynep Bulut, is een ruimtelijke installatie die de grenzen van architectuur, kunst en interactie verkent.

Deze creatie is niet zomaar een paviljoen; het is een experimenteel ruimtelijk ontwerp waarin verschillende disciplines samenkomen. Open Work is een multidisciplinaire structuur die architectuur, geluidsontwerp, engineering, chemische en materiaalkennis, en beeldhouwkunst integreert. In de hedendaagse ontwerpwereld overstijgt het de definities en brengt het meerdere disciplines samen, maar het vestigt ook zijn eigen unieke bereik door zich niet te conformeren aan een enkele discipline.

De installatie is opgebouwd uit een onafhankelijke structuur van 24 stalen frames, gemonteerd op een spinachtig basisplatform dat de fundering vormt. Vanuit deze frames hangen 3879 buizen, waarvan de verbindingen en ophangdetails zowel vrije oscillatie toestaan als veiligheid garanderen. Verlichtingselementen zijn geplaatst in sockets op het platform, waardoor het geheel een draagbare structuur is die herhaaldelijk gedemonteerd en gemonteerd kan worden, vergelijkbaar met een modulair systeem.

Open Work functioneert als een ironisch monument bestaande uit dynamische en sonore oppervlakken, met een monumentaal ontwerp. Wanneer bezoekers ermee in aanraking komen, transformeert dit solide monument in een interactieve ervaring. De akoestische oppervlakken, gemaakt van bewegende buizen, veranderen continu van vorm door menselijke beweging en wind, waardoor het monument een dynamische structuur wordt. De bezoeker vindt zichzelf terug in het vormgeven van een bewegend en geluid producerend monument.

Open Work werd geproduceerd in de vroege maanden van 2023 en tentoongesteld in de binnenplaats van het historische Somerset House tijdens de London Biennale in juni 2023. Hier won het de ‘Public Award’. Vervolgens was het te zien tijdens het London Design Festival in september 2023 als een 'zwevend monument' boven de Theems, binnen de skyline van Londen. Onmiddellijk daarna werd het tentoongesteld op het Taksim-plein in Istanbul in november 2023.

Bij het onderzoek voor Open Work werden belangrijke architecturale en symbolische figuren die belangrijke historische mijlpalen voor de mensheid vertegenwoordigen onderzocht. Oude patronen zoals deuren, grenzen, monumenten en oude steden werden verkend. Dit leidde tot de fundamentele lijnen en figuren in het collectieve menselijke bewustzijn, wat een cruciaal onderdeel werd van het informatieve en onderzoeksproces bij het ontwerpen van een 'theatraal monument'.

Open Work is een zilveren A' Design Award winnaar in de categorie Beeldende Kunst en Kunstinstallatie Ontwerp in 2024, erkend als een top creatief en professioneel opmerkelijk ontwerp dat uitmuntende expertise en innovatie illustreert.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Melek Zeynep Bulut
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Taran Wilkhu, OpenWork, 2023. Image #2: Photographer melekzeynepstudio, OpenWork, 2023. Image #3: Photographer melekzeynepstudio, OpenWork, 2023. Image #4: Photographer Murat Germen, OpenWork, 2023. Image #5: Photographer Taran Wilkhu, OpenWork, 2023.
Projectteamleden: Melek Zeynep Bulut
Projectnaam: Open Work
Projectklant: Melekzeynepstudio


Open Work IMG #2
Open Work IMG #3
Open Work IMG #4
Open Work IMG #5
Open Work IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp