Verlicht Verleden: Red House's Historische Installatie

Chih Liang Liu en Sing Lee brengen geschiedenis tot leven

De Lantern Festival installatie van Red House in Taipei is een schitterend voorbeeld van hoe kunst en technologie samensmelten om de rijke geschiedenis van een stad te belichten.

In de bruisende straten van Taipei staat een kunstwerk dat niet alleen de ogen vangt, maar ook de ziel van de stad weerspiegelt. Het project, genaamd Red House, is een creatie van de ontwerpers Chih Liang Liu en Sing Lee, die zich hebben laten inspireren door het Lantern Festival, een evenement dat diep geworteld is in de Taiwanese cultuur. De installatie is een moderne interpretatie van dit traditionele feest, waarbij de historische en culturele essentie van de stad behouden blijft.

De unieke eigenschappen van Red House liggen in de integratie van de stadsgeschiedenis binnen een metalen corridor, die dienst doet als een visueel grafisch verhaal. Bezoekers worden meegenomen op een reis door de tijd, waarbij de veranderende stadsgezichten die in de loop der jaren zijn verdwenen, weer tot leven komen. Dit wordt bereikt door middel van metalen bladen die met laser zijn gesneden en een structuur die is ontworpen met behulp van architectonische structurele mechanica.

De realisatie van dit project was een technologisch hoogstandje, waarbij gebruik werd gemaakt van LED-verlichting en een speciale fluorocarbon bakverf om de installatie duurzaam en onderhoudsvriendelijk te maken. Met afmetingen van 5400 mm x 16000 mm x 4500 mm en materialen als roestvrijstalen pijpen en hoogwaardige verven, is Red House een imposant kunstwerk geworden dat de aandacht trekt tijdens het 2024 Taipei Lantern Festival.

De interactie met het publiek is een essentieel onderdeel van de installatie. Het nodigt mensen uit om de geschiedenis van de stad te ontdekken en deze door te geven aan toekomstige generaties. Het project, dat startte in oktober 2023 en voltooid werd in februari 2024, is een prachtig voorbeeld van hoe een kunstwerk een levendige dialoog kan creëren tussen het verleden en het heden.

De uitdagingen bij het creëren van Red House waren niet gering. Het project vereiste een diepgaand begrip van de lokale geschiedenis en cultuur, en de grootte van het kunstwerk maakte tekstuele interpretatie onmogelijk. In plaats daarvan moesten de ontwerpers beelden gebruiken die zowel lokale bewoners als internationale bezoekers konden begrijpen en waarderen. De integratie van het kunstwerk in een drukke toeristische straat was een andere uitdaging, maar het resultaat is een harmonieuze samensmelting van kunst en stedelijke omgeving.

Red House is niet alleen een visueel spektakel; het is een eerbetoon aan het verleden en een inspiratiebron voor de toekomst. Het project, dat in 2024 de Zilveren A' Design Award in de categorie Schone Kunsten en Kunstinstallatie won, is een bewijs van de kracht van creativiteit en innovatie in het vastleggen en uitdragen van cultureel erfgoed.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: CHIH LIANG LIU
Afbeeldingscredits: Image #1 to Image #5: Photographer Rex Chu / Creator Chih Liang Liu (Design Director) and Sing Lee (Artist), Red House's Memories, 2024. Main image is Image #1, Optional Image #1 is Image #2, Optional Image #2 is Image #3, Optional Image #3 is Image #4, Optional Image #4 is Image #5. Video Credits: MP4. For Images in JPG.
Projectteamleden: LIU CHIH LIANG HO TIEN SING LEE and CHIEN SHIH CHIEH Golden Eagle International Lighting & Engineering Co., Ltd. Department of Information and Tourism, Taipei City Government ERA TV TSELIN Metal Co., Ltd.
Projectnaam: Red House
Projectklant: Golden Eagle International Lighting & Engineering Co., Ltd., Department of Information and Tourism, Taipei City Government.


Red House IMG #2
Red House IMG #3
Red House IMG #4
Red House IMG #5
Red House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp