Zwaartekrachtloosheid: Een Stedelijke Reflectie

Yang Lu's Kunstinstallatie Verbeeldt 'Weightlessness'

De stad als een labyrint van gevoelens en reflecties, gevangen in een kunstinstallatie die de toeschouwer meeneemt op een reis van introspectie en ontdekking. Dit is het verhaal van 'Weightlessness', een project van ontwerper Yang Lu dat een nieuwe dimensie toevoegt aan de interactie tussen mens en stedelijke omgeving.

De kunstinstallatie 'Weightlessness' van Yang Lu is een verkenning van het concept 'gewichtloosheid' in zowel fysieke als metaforische zin. Het stelt de ontworteling en desoriëntatie van mensen in de hedendaagse stedelijke jungle centraal. Het werk nodigt bezoekers uit om hun eigen 'gewichtloosheid' in de stadsjungle te ervaren en te reflecteren op hun plek binnen de snelle stadsontwikkeling.

Wat 'Weightlessness' onderscheidt, is de meeslepende ruimtelijke ervaring die het biedt. Door een combinatie van beeld, geluid en materiaal creëert het een miniatuur stadslandschap. Bezoekers kunnen door deze 'installatie' navigeren en vanuit verschillende perspectieven de impact van snelle stedelijke ontwikkeling op zowel het milieu als de mensheid overwegen.

De realisatie van 'Weightlessness' maakt gebruik van drones om luchtopnames van hoge wooncomplexen vast te leggen, waardoor bezoekers het gevoel krijgen te vallen. De hoofdstructuur van de installatie is opgebouwd uit steigers, met daartussen geplaatste gesimuleerde planten die het stedelijk landschap nabootsen. De geluiden die ter plaatse worden afgespeeld, bestaan uit mechanische geluiden en hartslagen, wat bijdraagt aan de totale stedelijke ervaring.

De installatie is opgesplitst in een interne en externe ruimte. Van buitenaf gezien groeit het 'gebouw' voortdurend. Binnenin worden bezoekers omgeven door opstijgende 'gebouwen' en gesimuleerde 'planten', wat een gevoel van vallen oproept. De installatie produceert een diepe, holle mechanische brul, aangevuld met de zachte hartslag van de mens. Dit werk biedt een meeslepende tentoonstellingservaring door een multi-zintuiglijke presentatie.

Het project 'Weightlessness' begon in december 2022 en werd in januari 2023 voltooid in Wuhan, China. Het onderzoek achter het werk richt zich op de metafoor van 'gewichtloosheid' voor het moderne stadsleven, de ecologische omgeving en de gevoelens en toestanden van mensen in het echte leven. Het werk probeert samen met het publiek manieren te verkennen voor een harmonieuze co-existentie tussen mens, stad en ecologie en zoekt naar nieuwe paden voor groene en duurzame stadsontwikkeling.

De grootste uitdaging bij het creëren van 'Weightlessness' was het resoneren van het werk met elke individuele toeschouwer. De keuze voor hoge wooncomplexen als het belangrijkste visuele element is omdat deze, als een van de belangrijkste industrieën in China's snelle ontwikkelingsproces, diep ingrijpen op iedereen en elk gezin. Door representatieve beelden en scènes te combineren met de persoonlijke ervaringen van elke toeschouwer, kan het publiek verschillende interpretaties van het werk hebben.

Deze kunstinstallatie heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie 'Fine Arts and Art Installation Design' in 2024, een erkenning voor uitzonderlijk en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. De prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in kunst, wetenschap, design en technologie, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en de wereld een betere plek maken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: yang Lu
Afbeeldingscredits: Photographer: Yang Lu Video: Retina Massage Media Studio
Projectteamleden: yang Lu
Projectnaam: Weightlessness
Projectklant: Central China Normal University


Weightlessness IMG #2
Weightlessness IMG #3
Weightlessness IMG #4
Weightlessness IMG #5
Weightlessness IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp