Iceberg: Een Unieke Glas Sculptuur die Klimaatverandering Reflecteert

Een Meesterwerk van Sini Majuri

Inleiding:

De Iceberg sculpturen, ontworpen door Sini Majuri, zijn een verbluffende weergave van klimaatverandering. Deze unieke glazen sculpturen zijn gemaakt van gerecycled glas en zijn geïnspireerd op de fragiele natuur van het Noorden. Met texturen, kleuren en een sfeer die doen denken aan de ongeëvenaarde schoonheid van ijzige bergen, brengen deze sculpturen een krachtige boodschap over.

De Icebergs worden geproduceerd als een kleinschalige interieurserie in Finland. Door de interieursculpturen met elkaar te verbinden, kunnen er bergketens en mentale landschappen van glas worden gecreëerd. Het bijzondere aan deze decoratieve objecten is de koude markering van het glas. Dit geeft de objecten hun onnavolgbare oppervlaktestructuur, vergelijkbaar met de vingerafdruk van een object.

De realisatietechnieken bootsen de verschillende toestanden van ijs na. De matte en ijzige oppervlakken worden gezandstraald. De kleuren van het glas worden met de hand gemaakt van metaaloxiden. De oppervlakken worden ook heet gekraakt door het hete glas in koud water te dompelen. De Icebergs worden mondgeblazen en gevormd in 4 verschillende metalen mallen.

De gemiddelde afmetingen van de ijsbergen zijn 250 mm x 250 cm x 24 mm.

Deze interieursculpturen kunnen worden gerangschikt tot landschapsinstallaties. Het oppervlak van elk object is altijd uniek. De ijsbergen hebben meerdere oppervlaktetexturen die ook interessante optische illusies en reflecties creëren. Wanneer het licht door het glas schijnt, lijkt de schaduw op water.

De Icebergs werden tentoongesteld tijdens de Venice Glass Week's HUB in 2019, het Scandinavische paviljoen van The Interior Lifestyle Tokyo Japan en het Designboom Paviljoen op de Toronto Interior Design Show.

Het ontwerp van de Icebergs is gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Het doel was om een gerecyclede glazen interieursculptuur te creëren die zowel als decoratief object functioneert als de waarde van tijdloos design en de Noordse natuur weerspiegelt. Het project benadrukt de oppervlaktetexturen die vaak worden gezien als fouten in glas, zoals een koude markering. Deze koude markering ontstaat wanneer het hete glas in aanraking komt met koud metaal en het materiaal rimpelt. In de decoratieve objecten wordt dit gebruikt als een oppervlaktetextuur die het materiaal eruit laat zien als ijs.

De technische uitdaging was om de fouten van gerecyclede materialen op een esthetische manier te benadrukken. Dit werd bereikt door de glaskleuren met de hand te maken van metaaloxiden en door oppervlaktetechnieken te gebruiken die op onvoorspelbare manieren werken. De creatieve uitdaging was om de fragiele natuur van het Noorden in glas vast te leggen.

De Icebergs zijn interieursculpturen die met de hand zijn gevormd, gesigneerd en genummerd in Finland. Het belangrijkste doel van deze sculpturen is om de klimaatverandering te reflecteren, vandaar dat er gerecycled glas wordt gebruikt.

Deze prachtige ontwerpen zijn bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Fine Arts and Art Installation Design in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in technische kenmerken en artistiek vakmanschap, en die een opmerkelijk niveau van excellentie tonen en positieve gevoelens, verbazing en verwondering opwekken.

Afbeelding credits: Heidi-Hanna Karhu

Met de Iceberg sculpturen heeft Sini Majuri een meesterwerk gecreëerd dat niet alleen de schoonheid van glas laat zien, maar ook een krachtige boodschap overbrengt over klimaatverandering. Deze unieke interieursculpturen zijn een must-have voor liefhebbers van kunst en design.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Sini Majuri
Afbeeldingscredits: Heidi-Hanna Karhu
Projectteamleden: Sini Majuri
Projectnaam: Iceberg
Projectklant: Sini Majuri


Iceberg IMG #2
Iceberg IMG #3
Iceberg IMG #4
Iceberg IMG #5
Iceberg IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp