Malware: Een Digitale Schilderkunst die Emoties Vangt

Een Meesterwerk van Maheen Sana

Inleiding

Malware is ontstaan uit de eerste confrontatie met hartzeer. Hoewel ik me realiseer dat deze ervaring misschien niet veel betekenis heeft in het grote geheel, denk ik dat het toch waardevol was omdat elke pijnlijke ervaring je iets leert. Ik heb dit schilderij niet gemaakt om bitter over te komen. Voor mijn eigen geestelijke gezondheid voelde ik dat ik het liefdesverdriet van die specifieke ervaring moest omzetten in een kunstwerk dat alle gebeurtenissen van die tijd tentoonstelt en waar je met een melancholische bekendheid naar kunt kijken.

Malware is een uniek kunstwerk dat de manier waarop mensen omgaan met liefdesverdriet weerspiegelt. Het idee en de uitvoering geven Malware zijn unieke essentie. Er is dualiteit in de natuur. Je kunt geen geluk kennen zonder verdriet. Malware vertaalt dit concept met verschillende tegenstrijdige kenmerken. Het gebruik van zwart en wit, een chaotische voorgrond en een rustige achtergrond, hardheid en zachtheid. Dit creëert een romantische, maar sombere sfeer. Er is iets heel diepzinnigs aan het creëren van schoonheid uit verdriet.

Om dit digitale schilderij te realiseren, heb ik gebruik gemaakt van Adobe Photoshop en een Wacom grafisch tablet. Ik had aanvankelijk het idee om de tekening tegen een witte achtergrond te maken. Maar na het experimenteren met verschillende kleuren, besefte ik dat mijn idee beter werd weergegeven met donkere tinten. Ik gebruikte een mechanisch potlood penseel in Photoshop om de ruwe grafiettextuur te bereiken. Daarnaast gebruikte ik het ruisfilter om een filmkorrelafwerking aan het schilderij toe te voegen.

Dit digitale schilderij heeft een afmeting van 1270 bij 1066 mm. Het hele schilderij is gemaakt met behulp van een penseelgereedschap in Adobe Photoshop. Ik gebruikte het mechanisch potlood penseelgereedschap om de ruwe grafiettextuur te bereiken. Om het schilderij af te maken, voegde ik het ruisfilter in Photoshop toe om een filmkorreltextuur te creëren.

Malware is bedoeld om een gevoel van melancholische bekendheid op te roepen bij het publiek. Zelfs als het maar één persoon is.

Dit project begon op 9 juli 2019 vanuit het comfort van mijn huis en werd voltooid en geüpload op 26 januari 2020.

Voor dit kunstwerk was het meeste materiaal dat ik nodig had beschikbaar vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik moest echter nog een paar dingen onderzoeken. Ik moest beslissen welk deel van Venetië ik wilde weergeven, het verhaal achter Daleks, het Trojaanse paard en het Romeinse verraad lezen. Ik koos voor het digitale medium voor dit schilderij omdat ik het zeer efficiënt en flexibel vind, wat perfect was voor dit spontane project.

Het werken aan een gedetailleerd stuk met een mechanisch potlood is zeker uitdagend en soms bevind je je op het punt om het stuk helemaal op te geven. Gelukkig had ik met Malware de drang om het de wereld in te krijgen. Het moeilijkste voor mij was om iets zo bloot te schilderen terwijl ik in een samenleving leef die gedijt op het veroordelen van mensen die emotionele kwetsbaarheid tonen.

Malware, volledig digitaal gemaakt met behulp van Photoshop en een grafisch tablet, toont het resultaat van het einde van een relatie. Het contrast in het schilderij is gebaseerd op het concept van dualiteit in de natuur, van het contrast tussen geluk en verdriet. Het gebruik van zwart en wit, een chaotische voorgrond en een rustige achtergrond, hardheid en zachtheid, creëren allemaal een romantische, maar sombere sfeer en drukken de melancholie uit die overblijft na een breuk.

© 2020 Maheen Sana

Dit ontwerp werd bekroond met Brons in de A' Design Award in de categorie Schone Kunsten en Kunstinstallatie in 2021. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, design en technologie, ze tonen sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Maheen Sana
Afbeeldingscredits: Maheen Sana
Projectteamleden: Maheen Sana
Projectnaam: Malware
Projectklant: Maheen Sana


Malware IMG #2
Malware IMG #3
Malware IMG #4
Malware IMG #5
Malware IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp