De Vuurtoren van Wensen: Een Lichtbaken van Participatie

Een Kunstinstallatie Waar Gemeenschap en Architectuur Samenkomen

In de kustlijn van de Aranya Gemeenschap staat een bijzonder bouwwerk dat niet alleen als kunst dient, maar ook als een symbool van hoop en gemeenschapszin.

Ontworpen door Qirui Ma, Zhiyu Long en Pengxiang Lin, is de 'Vuurtoren van Wensen' een kunstinstallatie die zich onderscheidt door haar interactieve karakter. De vuurtoren, die naast de Seashore Library van Vector Architects staat, is het resultaat van een democratisch proces waarbij de bewoners van de gemeenschap stemden voor het beste architectuurvoorstel voor oud en nieuw. Het project, dat begon in december 2022 en voltooid werd op 31 december van dat jaar, is een toonbeeld van co-creatie en duurzaamheid.

De vuurtoren is gemaakt van polycarbonaat platen, gekozen vanwege hun doorschijnendheid. Dit materiaal zorgt ervoor dat het bouwwerk verschillende effecten vertoont onder wisselende lichtomstandigheden, waardoor een interactie tussen tijd en natuur zichtbaar wordt. De platen zijn onder een hoek van 5 graden geplaatst, wat gedurende de dag een unieke visuele ervaring biedt. De 12 meter hoge stalen structuur werd lokaal geproduceerd en op het strand geïnstalleerd met minimale verstoring van de omgeving.

De 'Vuurtoren van Wensen' heeft twee gezichten: overdag een zachte, doorschijnende aanwezigheid en 's nachts een levendige "container" van 204 unieke wensen. De basis van de vuurtoren, die in alle richtingen open is, nodigt bezoekers uit om binnen te treden en de kunstwerken te bewonderen. Het is een plek waar hoop samenkomt, de verlorenen worden geleid en de eeuwige spiritualiteit van de filosofie van Aranya wordt vertegenwoordigd.

De uitdagingen voor het ontwerpteam waren aanzienlijk. Met een beperkt budget en de eis om een duurzame structuur te bouwen die de winterse zeewinden kon weerstaan, moesten de ontwerpers slimme materiaalkeuzes maken en de begroting zorgvuldig beheren. Door vast te houden aan hun visie en actief op zoek te gaan naar oplossingen, slaagden ze erin om de ideale materialen te behouden zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

De 'Vuurtoren van Wensen' is niet alleen een kunstwerk, maar ook een activiteit die gemeenschapsparticipatie bevordert. Zowel lokale bewoners als bezoekers konden hun visie voor het nieuwe jaar op de gevelmaterialen schilderen, waardoor iedereen die bijdroeg een architect van de installatie werd. Na het vervullen van zijn doel zal de vuurtoren worden gerecycled en zullen de gevelpanelen als geschenken worden gegeven aan de deelnemers van het co-creatieplan.

Dit project, bekroond met de Gouden A' Design Award in de categorie 'Fine Arts and Art Installation Design' in 2024, is een bewijs van de kracht van samenwerking en duurzaamheid in design. Het is een voorbeeld van hoe kunst, architectuur en gemeenschapszin elkaar kunnen versterken en samen een blijvende impact kunnen hebben.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: QiRui Ma
Afbeeldingscredits: Image#1: Arch-Exist, Image#2: Arch-Exist, Image#3: Long Zhiyu, Image#4: Long Zhiyu, Image#4: Long Zhiyu
Projectteamleden: Ma Qirui Long Zhiyu Lin Pengxiang
Projectnaam: The Lighthouse of Wishes
Projectklant: Aranya International Cultural development Co.,Ltd.


The Lighthouse of Wishes IMG #2
The Lighthouse of Wishes IMG #3
The Lighthouse of Wishes IMG #4
The Lighthouse of Wishes IMG #5
The Lighthouse of Wishes IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp