Staal U: Een Emotioneel Meubelstuk

Joey van Beek creëert een unieke bartafel uit hergebruikt staal en beton

In een wereld waar functionaliteit vaak voorrang krijgt op esthetiek, heeft de Nederlandse ontwerper Joey van Beek een meubelstuk gecreëerd dat beide aspecten naadloos combineert. Zijn creatie, de Staal U bartafel, is een eerbetoon aan industriële ontwerpen en de kracht van emotie.

Van Beek, die samen met zijn vader een bedrijf runt dat transportbanden bouwt, wilde een kantoorruimte creëren die niet alleen functioneel was, maar ook productiviteit bevorderde. Geïnspireerd door zijn liefde voor industriële ontwerpen, vond hij een tafelblad tussen het schrootmetaal dat hij wilde gebruiken. De poten van de tafel zijn geïnspireerd op sloopwerkzaamheden, maar Van Beek wilde ook zijn emoties in de betonnen basis verwerken. Het resultaat is een tafel waarvan de vorm door de eigenaar zelf wordt bepaald door het beton eerst te gieten en vervolgens te vernietigen.

De Staal U bartafel is een combinatie van hergebruikt staal en beton. Het tafelblad is gemaakt van 70mm dik hergebruikt staal, ondersteund door twee betonblokken. Deze blokken zijn verbonden door gewapend staal dat in vorm is gesmeed. De vorm van de blokken wordt bepaald door de eigenaar van de tafel, die het beton eerst glad giet in een mal en het vervolgens vernietigt met een moker en een drilboor.

De tafel is gemaakt van 70mm S355 staal dat werd gebruikt voor het produceren van machineonderdelen. De vormen zijn gemaakt door het zuurstofsnijproces en toen er geen onderdelen meer uit de plaat konden worden gehaald, werd het schrootmetaal. Na twee jaar in de regen en zon kreeg het zijn huidige uiterlijk. De gewapende stalen staven werden eerst in een boog gesmeed en vervolgens aan het tafelblad gelast. Na het maken van een stalen mal werd het gewapend staal in de mal geplaatst en vervolgens bedekt met regulier beton.

De Staal U bartafel is niet alleen uniek vanwege het gebruik van hergebruikt materiaal, maar ook vanwege de interactie met de eigenaar. Het tafelblad is gemaakt van schrootmetaal, waardoor het niet kan worden gerepliceerd omdat staal en de manier waarop het tijdens de productie wordt behandeld, nooit hetzelfde zijn. De gewapende stalen steunen zijn er om het te laten lijken alsof de betonnen poten uit een sloop komen. De vorm van het beton is niet alleen bedoeld voor de slooplook, maar ook om de tafel de emotie van de eigenaar te laten tonen. De eigenaar zal gedachten hebben bij het vernietigen van de poten en die gedachten op dat moment zullen voor hen zichtbaar zijn.

De Staal U bartafel is een ontwerp dat is gebaseerd op het verleden, gecreëerd in het heden en gemaakt met de intentie om de toekomst te inspireren. Dit resulteerde in een combinatie van een hergebruikt stalen tafelblad dat wordt ondersteund door betonnen poten die zijn vernietigd door fysieke emoties. Op deze manier wordt het ontwerp letterlijk een deel van de persoon die het beton vernietigt. De combinatie gaf fysieke en mentale uitdagingen tijdens het proces, maar resulteerde uiteindelijk in een ontwerp dat voldoening geeft.

Van Beek's Staal U ontwerp werd bekroond met de Iron A' Fine Arts and Art Installation Design Award in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, ze bieden voldoening en positieve gevoelens, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Joey van Beek
Afbeeldingscredits: Joey van Beek
Projectteamleden: Joey van Beek
Projectnaam: Steel U
Projectklant: Joey van Beek


Steel U IMG #2
Steel U IMG #3
Steel U IMG #4
Steel U IMG #5
Steel U IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp