Max Stoel: Een Meesterwerk van Minimalisme en Materiaalinnovatie

Arthur Casas' bekroonde ontwerp combineert vorm, functie en duurzaamheid

De Max stoel, ontworpen door Arthur Casas, is een prachtig voorbeeld van minimalistisch design en innovatief materiaalgebruik. Deze stoel, die bekroond is met de prestigieuze A' Furniture Design Award, is een toonbeeld van complexiteit gerealiseerd in eenvoudige lijnen.

Geïnspireerd door de zoektocht naar complexiteit gesynthetiseerd in een paar lijnen, is de Max stoel een antwoord op een complexe structurele uitdaging. De rugleuning en zitting vormen hetzelfde oppervlak, ondersteund door vier verticale steunen van verschillende hoogtes. Deze steunen zijn op hun beurt verbonden aan de basis door assen die elkaar in een X-vorm kruisen.

Wat de Max stoel onderscheidt van andere ontwerpen, is de innovatieve combinatie van materialen. De lichte en slanke schaal van glasvezel rust op slechts vier metalen steunpunten, terwijl de basis is vergrendeld met gecertificeerd hout dat de voeten bedekt. De zitting en rugleuning zijn deel van hetzelfde volume, bekleed met natuurlijk leer, met een ergonomische kromming en compacte visuals.

De realisatie van dit ontwerp vereiste intensieve tests om de dunne glasvezelschaal te ondersteunen en de ideale kromming en gewicht te bereiken. Voor de structuur werd gekozen voor aluminium, omdat dit metaal een lichtere optie was dan de geteste materialen - een stalen stoel zou veel zwaarder zijn.

De technische specificaties van de stoel zijn indrukwekkend: 450 mm x 640 mm x 770 mm. Het gebruikte Sucupira hout is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC), wat een hoge productiviteit in evenwicht met de natuur en duurzaam beheer van grondstoffen garandeert. Het Solana leer is afkomstig van een industrie met strenge methoden om de oorsprong te traceren en te garanderen - waardoor wordt voorkomen dat wordt bijgedragen aan de ontbossing van het Amazonegebied.

De Max stoel is een prachtig voorbeeld van de toewijding van Arthur Casas aan duurzaamheid en innovatie. Het is een bewijs van zijn vermogen om complexe structurele uitdagingen aan te gaan en te overwinnen met elegantie en precisie. De stoel is een toonbeeld van de kracht van minimalistisch design en de mogelijkheden van innovatief materiaalgebruik.

De Max stoel werd in juni 2020 gepresenteerd bij de lancering van het merk mais55 Design in Sao Paulo. Het ontwerp werd bekroond met de Bronzen A' Furniture Design Award in 2022, een prijs die wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid belichamen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Arthur Casas
Afbeeldingscredits: #1 Photographer Peu Campos - São Paulo 2020 #2 Photographer Peu Campos - São Paulo 2020 #3 Photographer Peu Campos - São Paulo 2020 #4 Photographer Peu Campos - São Paulo 2020 #5 Photographer Peu Campos - São Paulo 2020
Projectteamleden: Lead Designer: Arthur Casas
Projectnaam: Max
Projectklant: Arthur Casas


Max IMG #2
Max IMG #3
Max IMG #4
Max IMG #5
Max IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp