Opwaartse Spiraal: Een Aardewerk Kunstinstallatie

De fusie van lokale legendes en innovatieve keramiektechnieken

De "Horn" kunstinstallatie van Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd, een samensmelting van lokale legendes en innovatieve keramiektechnieken, is een opvallende verschijning in Luye Township, Taiwan.

De naam van Luye Township heeft vele oorsprongen. Sommigen zeggen dat het afkomstig is van een Japanse plaatsnaam tijdens de Japanse koloniale periode, terwijl anderen beweren dat het 'Luye' werd genoemd vanwege de herten die er lang geleden woonden. Het ontwerpteam van Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd heeft deze legende van het hert gecombineerd met het populaire evenement van de heteluchtballon. Het resultaat is een kunstinstallatie die de voorspoedige symboliek van het opstijgende hert met de heteluchtballon, het gewei en de opwaartse spiraalvormige baan tot thema heeft.

Wat deze installatie uniek maakt, is de uitdaging die het team aanging om de vorm van het gewei te repliceren. Keramiekwerken streven meestal naar gesloten curven en cilindrische vormen om een stabiele structuur te bereiken met één stuk vormgeving. Om de vorm van het gewei na te bootsen, nam het ontwerpteam echter een korte tak naar voren en een lange tak naar achteren om een hoogteverschil en omgekeerde spiraalsymmetrie te creëren. Het resultaat is een kunstwerk dat bestand is tegen een aardbeving van magnitude 7, een doorbraak voor het team.

De klei en het glazuur zijn gebakken op meer dan 1200 graden, waarbij de mineralen en metaalelementen zijn gesmolten tot stabiele stoffen. Hierdoor is het kunstwerk veilig en zal het niet vervagen bij blootstelling aan de zon of bij contact met de menselijke huid. In tegenstelling tot andere materialen, zoals staalsculpturen die een metalen stijfheid vertonen, kan keramiek worden gewaardeerd, aangeraakt, of zelfs op gezeten worden door mensen.

Er waren twee cruciale aspecten in het productieproces. Ten eerste moest de binnenkant worden uitgehold om ruimte te laten voor de structuur. Tegelijkertijd moest de productie van keramiek de ruimte behouden om de klei gelijkmatig te laten drogen en krimpen. Ten tweede, vanwege het grote volume, moest het in secties worden verdeeld voordat het de oven in ging. Mocht een van de stukken mislukken, dan hoefde alleen dat deel opnieuw gemaakt te worden.

Het ontwerpteam heeft altijd aangedrongen op innovatie. Zo hebben ze keramiekwerken geplaatst in groene gebieden, parken, wandelpaden, steegjes en andere hoeken die mensen dagelijks kunnen bereiken. Het keramiek is krasbestendig, niet-toxisch, weersbestendig en kleurvast, waardoor het publiek ermee kan interageren en een andere presentatie van 'keramiek' kan ervaren.

Deze installatie is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en cultuur van Luye Township. Van de oude inheemse bevolking tot de Ming en Qing dynastieën, de Japanse koloniale periode en de Hakka-immigranten, het land van Luye heeft de historische voetafdrukken van verschillende groepen. Tegenwoordig zijn ananas en rode oolongthee de unieke landbouwproducten van het gebied. In termen van toerisme is de jaarlijkse heteluchtballon het representatieve evenement in Luye. Het ontwerpteam heeft deze verschillende indrukken verbonden met geweien om de wedergeboorte en geest van dit land te symboliseren.

De "Horn" kunstinstallatie werd bekroond met de Zilveren A' Fine Arts and Art Installation Design Award in 2023, een erkenning voor top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd
Afbeeldingscredits: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd
Projectteamleden: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd, Elegant lifestyle Co. Ltd.
Projectnaam: Horn
Projectklant: Jin Ying Yei Tao Pottery Ltd


Horn IMG #2
Horn IMG #3
Horn IMG #4
Horn IMG #5
Horn IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp