Restless Chopsticks: Een Nieuwe Kijk op Traditioneel Tafelgerei

Marko Stanojevic Herdefinieert het Ontwerp van Eetstokjes

Marko Stanojevic, een gerenommeerde ontwerper, heeft een innovatieve draai gegeven aan het traditionele ontwerp van eetstokjes. Zijn ontwerp, genaamd "Restless Chopsticks", is een perfecte mix van functionaliteit, esthetiek en communicatie, wat het een uniek stuk tafelgerei maakt.

De inspiratie voor dit ontwerp kwam van UMA, een venture capital bedrijf uit Hong Kong dat zich richt op creatieve economieën. Het bedrijf wilde een multifunctioneel communicatieobject dat hun waarden weerspiegelt, maar ook zelfstandig kan functioneren in een retailomgeving. Stanojevic koos voor eetstokjes, een iconisch en cultureel relevant object, als onderwerp. Het logo van UMA, een puls op een vlakke lijn, werd verwerkt in het ontwerp van de eetstokjes, waardoor het een functionele, esthetische en communicatieve kern kreeg.

Wat de Restless Chopsticks onderscheidt van andere eetstokjes is het unieke ontwerp van de 'distancer'. Dit element, gevormd naar het logo van het bedrijf, is geplaatst in de neutrale zone tussen het gedeelte dat met de hand wordt vastgehouden en het gedeelte dat in contact komt met voedsel. Deze 'distancer' tilt het uiteinde van het eetstokje op van het oppervlak, waardoor er geen eetstokjes rust nodig is. Het ontwerp is zodanig uitgevoerd dat de eetstokjes functioneel blijven en niet botsen bij gebruik.

De Restless Chopsticks zijn gemaakt van titanium met een tweekleurige titanium coating in donkergrijs en goud, allemaal voedselveilig. Het oppervlak is in twee stappen gepolijst, wat zorgt voor twee afwerkingen. Het product is 260mm lang, met een breedte van 7.5mm aan het achterste uiteinde en 3.5mm aan de voorkant. Het Pulse-segment zelf is 25mm lang en 13.5mm breed tussen de punten met de grootste afstand. Hierdoor blijft het voorste uiteinde altijd minimaal 5.5mm van het oppervlak verwijderd.

De Restless Chopsticks zijn ontworpen met respect voor de Oost-Aziatische erfgoed. Het Pulse-segment is gecoat in goudkleurig titanium met een gepolijste oppervlakteafwerking, terwijl de rechte delen van het eetstokje zijn gecoat in mat donkergrijs titanium met een geborstelde afwerking. Dit zorgt voor contrast tussen de twee delen. Elk polijsten en titanium-goudcoating van de Pulse is opzettelijk op een gecontroleerde manier uitgevoerd, tegenover de sterk gecontroleerde en repetitieve massaproductie van de geborstelde, donkergrijze delen van het object.

Het grootste uitdaging bij het ontwerpen van de Restless Chopsticks was het transformeren van een gewoon object, een paar eetstokjes, in een toekomstbestendige traditie en eigentijdse erfgoed. Het ontwerp moest de functie van de eetstokjes rust vervullen, maar dan zonder de rust zelf. Dit resulteerde in een paar eetstokjes dat altijd opgetild blijft van het tafeloppervlak, waardoor de noodzaak voor een eetstokjes rust wordt geëlimineerd.

De Restless Chopsticks zijn bekroond met de Bronzen A' Bakeware, Tableware, Drinkware en Cookware Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. Ze worden gewaardeerd voor het integreren van beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van het leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Marko Stanojevic
Afbeeldingscredits: UMA Network Limited
Projectteamleden: Marko Stanojevic
Projectnaam: Restless Chopsticks
Projectklant: Marko Stanojevic


Restless Chopsticks IMG #2
Restless Chopsticks IMG #3
Restless Chopsticks IMG #4
Restless Chopsticks IMG #5
Restless Chopsticks IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp