Revolutionair Cognacglas Wint Prestigieuze Ontwerpprijs

Het Niall glas van Tiago Russo en Katia Martins bekroond met Zilver

De wereld van cognacglaswerk is veranderd dankzij een innovatief ontwerp dat de zintuiglijke ervaring naar nieuwe hoogten tilt.

Na een intensieve onderzoeksperiode van achttien maanden hebben ontwerpers Tiago Russo en Katia Martins een cognacglas gecreëerd dat de manier waarop we cognac ervaren fundamenteel verandert. Het Niall glas, dat wetenschap en design combineert, is speciaal ontworpen om de effecten van ethanol te verminderen en de aroma's en smaken van cognac volledig tot hun recht te laten komen.

Wat het Niall glas onderscheidt, is de unieke vormgeving die zwaartekracht en geometrie benut om de absorptie van ethanol in het soda-kalkglas te bevorderen. De conische depressie aan de basis van het glas reguleert de stroom van de cognac, terwijl het bolvormige ontwerp de verdamping van ethanol bevordert door meer oppervlakte te bieden voor de overdracht van dampen. Een dikke basis en steel zorgen voor een comfortabele grip zonder de vloeistof te verwarmen.

De realisatie van het Niall glas is gebaseerd op de wetenschap dat geur ongeveer 80% van de smaakperceptie bepaalt. Door de ethanol te absorberen, kunnen liefhebbers de volledige complexiteit van de cognac proeven, zonder dat de ervaring wordt gehinderd door de verdampende alcohol.

De technische specificaties van het Niall glas zijn zorgvuldig afgestemd op de eigenschappen van soda-kalkglas, waarvan de amorphe moleculaire structuur bijdraagt aan de absorptie van ethanol. Dit maakt het mogelijk om de ware noten van cognac te ruiken en te proeven zonder de overweldigende aanwezigheid van ethanol.

De interactie met het Niall glas is een ervaring op zich. Wanneer de cognac in het glas wordt geschonken, ontstaat er een draaikolk die de ethanol naar de basis en de zijkanten van het glas leidt, waar het kan worden geabsorbeerd. De chicane-achtige kromming van de bol vertraagt de beweging van de ethanol, waardoor het glas meer tijd heeft om de dampen te absorberen voordat ze de neus bereiken.

De ontwikkeling van het Niall glas is het resultaat van een tweejarig proces van ontwerp, ergonomie en prestatietests. Dit heeft geleid tot een product dat niet alleen de cognacmarkt kan revolutioneren, maar ook de perceptie van de drank zelf, waarbij nu de fijnste details kunnen worden waargenomen.

De uitdagingen bij het ontwerpen van het Niall glas waren aanzienlijk, maar het resultaat is een glas dat de ethanol effectief wegneemt en de rijke, complexe smaken van cognac onthult. Elk element van het glas is zorgvuldig ontworpen om de drinker in staat te stellen cognac te proeven en te ruiken zoals bedoeld door de maker.

Dit innovatieve ontwerp heeft Tiago Russo en Katia Martins een Zilveren A' Design Award opgeleverd, een erkenning voor topontwerpen die uitblinken in creativiteit en professionele uitmuntendheid. Het Niall glas is een toonbeeld van technische bekwaamheid en artistieke vaardigheid, en biedt een ervaring die verwondering en bewondering oproept.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tiago Russo
Afbeeldingscredits: The Craft Irish Whiskey Co.
Projectteamleden: Tiago Russo Katia Martins
Projectnaam: The Niall
Projectklant: Milesians Craft Glassware Co.


The Niall IMG #2
The Niall IMG #3
The Niall IMG #4
The Niall IMG #5
The Niall IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp