Project Kai: Innovatie op de Golven

De Toekomst van Jachtontwerp door Baz Yacht Design

Ontdek de harmonie tussen luxe en duurzaamheid in Project Kai, een smart hybrid motoryacht dat de grenzen van eco-vriendelijk varen verlegt.

De visie achter Project Kai was het creëren van een milieubewuste gentleman's yacht die zonder beperkingen in de meeste jachthavens en havens kan aanmeren. Privacy voor de eigenaar was een essentieel uitgangspunt, wat resulteerde in een volledig afgesloten dek waar de bemanning zelfs tijdens het aanmeren geen toegang heeft. Een ander vernieuwend idee was het vervoeren van de tender op het dek tijdens lange reizen, in plaats van deze achter het jacht aan te slepen. Dit leidde tot het ontwerp van een drielaags jacht met een aflopend achterdek dat de tender kan optillen en vervoeren.

Project Kai onderscheidt zich door zijn privacy, comfort, rust en slimme ontwerp. Het eigenaarsdek is volledig afgescheiden van de bemanning en andere gasten, met faciliteiten zoals een kantoorlounge, openluchtbioscoop, zonnedek en golf oefenruimte. Het comfort wordt verhoogd door uitklapbare wanden die het achterdek transformeren in een 125m2 groot maritiem paradijs, inclusief een zoutwaterzwembad. Voor serene momenten is er een onderwaterobservatorium met een massageruimte. Het slimme ontwerp omvat een aflopend dek dat in staat is een 13 meter lange tender te dragen tijdens lange cruises. Bovendien staat duurzaamheid centraal met elektrische motoren die een stille vaart en aanmering beloven.

De esthetiek van Project Kai wordt gekenmerkt door zachte en elegante lijnen. Er is gekozen voor een verfijnde uitstraling met gelijksoortige kleuren en tonen voor de romppoorten en modeplaatglas. Dit resulteert in een glad oppervlak met twee tinten van dezelfde kleur, waarbij zelfs open hawseholes aan de boeg zijn weggelaten om eenheid en harmonie te bewaren.

Technische specificaties van Project Kai omvatten een lengte over alles van 49,5 meter, een maximale breedte van 9,25 meter en een bruto tonnage van 499. Het jacht is uitgerust met Man Smart Hybrid Diesel-Elektrische motoren, Quantum stabilisatoren en kan een kruissnelheid van 13,5 knopen bereiken, met een zero-emission snelheid van 5,5 knopen.

De innovatieve motorconfiguratie van Project Kai biedt verschillende navigatiemogelijkheden, zoals een Zero-Emission Modus voor stil en trillingsvrij varen zonder uitstoot, en een Boost Modus die 20% meer vermogen levert dan conventionele systemen. Het project begon in Hamburg, Duitsland, en werd verder ontwikkeld in Antalya en Marmaris, Turkije.

De grootste uitdagingen tijdens het ontwerpproces waren het gewicht van de gewenste batterijpakketten en de hoge temperatuur die deze kunnen bereiken in elektrische modus. Door een gesloten waterkoelsysteem toe te passen, afgeleid van zeewater, tussen alle schotten en batterijpakketten, alsook tussen elke individuele batterij, werden deze uitdagingen overwonnen.

De naam Kai, wat oceaan betekent in het Hawaiiaans, weerspiegelt de essentie van dit jacht. Met een panoramische mastersuite van 180 graden, een privédek van 150m2, een onderwaterobservatorium en een uitbreidbare beach club, belichaamt Kai de toekomst van jachtontwerp. Dit ontwerp werd bekroond met de Platinum A' Design Award in 2024, een erkenning voor wereldklasse, uitzonderlijke en zeer innovatieve ontwerpen die professionaliteit, genialiteit en een bijdrage aan het welzijn van de samenleving demonstreren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: BAZ Yacht Design
Afbeeldingscredits: BAZ Yacht Design
Projectteamleden: Designer: Barbaros Atal Designer: Bilge Zaptçıoğlu Atal
Projectnaam: Kai
Projectklant: BAZ Yacht Design


Kai IMG #2
Kai IMG #3
Kai IMG #4
Kai IMG #5
Kai IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp