Acorn Light System: Duurzame Verlichting Geïnspireerd door Kinderspel

Desislava Sredkova's bekroonde ontwerp dat natuurlijk licht maximaliseert

Geïnspireerd door haar kindertijd en de dringende behoefte aan energiebesparing, heeft ontwerper Desislava Sredkova een innovatieve verlichtingsoplossing gecreëerd die natuurlijk licht maximaliseert. Het Acorn Light System, bekroond met de Iron A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2023, is een duurzaam verlichtingssysteem dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

Desislava Sredkova haalde haar inspiratie uit de talloze uren die ze als kind doorbracht met spelen met licht en spiegels. In onze huidige wereld, waar energiebesparing steeds belangrijker wordt, zocht Sredkova naar een manier om meer licht in onze huizen en werkplekken te brengen zonder meer elektriciteit te verbruiken. Haar doel was om een natuurlijke en duurzame oplossing voor dit probleem te vinden.

Acorn is een duurzaam verlichtingssysteem dat natuurlijk daglicht benut. De achterkant van elk LED-verlicht blad, cirkel of ovaal is bedekt met spiegels die zonlicht opvangen en dieper in de kamer reflecteren, waardoor de hoeveelheid natuurlijk licht binnen toeneemt. 's Nachts kunnen de spiegels een enkele plafondgemonteerde lichtbron reflecteren, waardoor de helderheid wordt versterkt voor een duurzamere verlichtingsoplossing. Bovendien kunnen de producten van het Acorn-systeem als gewone lampen worden gebruikt.

De technologie die wordt gebruikt om deze lamp te maken is eenvoudig - metalen buizen bevestigd aan een metalen lichaam dat verlicht wordt met LED-panelen. Wat deze lamp echter onderscheidt, is de acrylspiegel die aan de achterkant van het LED-verlichte oppervlak is geïnstalleerd. Deze behandeling is zowel eenvoudig als effectief, en maakt een significant verschil in de prestaties van de lamp.

Acorn-verlichtingssysteem bestaat uit een staande lamp, een tafellamp, een wandlamp en een plafondlamp. Elk Acorn-product kan worden aangepast door verschillende combinaties van de drie basisvormen van de schaduwen - cirkel, ovaal en blad - te creëren. Elke vorm komt in drie verschillende maten, en de schaduw zelf kan rond zijn as worden gedraaid voor een betere aanpassing en om de zonnestralen op te vangen. Afhankelijk van de positionering kunnen de lampen ook functioneren als achtergrondverlichte spiegels.

De uitdaging van dit project was om een tweede rol toe te wijzen aan een alledaags object dat in ieders huis te vinden is. Acorn bereikt dit door spiegels aan de lamp toe te voegen, waardoor er meer daglicht in de binnenruimtes komt en 's nachts een enkele lichtbron wordt versterkt om energie te besparen.

Acorn is een verlichtingssysteem van duurzame lampen dat gebruik maakt van daglicht. Elk schaduw is bedekt met een spiegel aan de achterkant. Overdag vangen de spiegels zonnestralen op en reflecteren ze dieper in de kamer, waardoor de hoeveelheid daglicht in de ruimte op een natuurlijke manier wordt verhoogd. 's Nachts kunnen ze een enkele plafondgemonteerde lichtbron reflecteren en de sterkte ervan versterken voor een andere duurzame aanpak, of functioneren als gewone lampen. Het systeem bestaat uit wand-, plafond-, staande en tafellampen. Elk kan worden aangepast door de verschillende vormen van schaduwen te combineren.

Met het Acorn Light System heeft Desislava Sredkova een innovatieve en duurzame verlichtingsoplossing gecreëerd die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Het is een bewijs van haar creativiteit en haar toewijding aan duurzaamheid en energiebesparing.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Desislava Sredkova
Afbeeldingscredits: Main Image: Designer Desislava Sredkova Optional Image #1: Designer Desislava Sredkova Optional Image #2: Designer Desislava Sredkova Optional Image #3: Designer Desislava Sredkova Optional Image #4: Designer Desislava Sredkova
Projectteamleden: Desislava Sredkova
Projectnaam: Acorn Light System
Projectklant: Desislava Sredkova


Acorn Light System IMG #2
Acorn Light System IMG #3
Acorn Light System IMG #4
Acorn Light System IMG #5
Acorn Light System IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp