Objecten Komen Tot Leven

Unieke Ambiance Verlichtingssystemen

Inleiding

De schoonheid van beweging komt tot leven in het project "Objecten Komen Tot Leven" van ontwerper Fengsheng Cai. Geïnspireerd door poëzie, creëren de planten beschreven in de haiku een interactieve ervaring waarbij de lampen als levend worden beschouwd en een gevoel van gezelschap bieden. Deze unieke ambiance verlichtingssystemen bootsen de vormen, bewegingen en ritmes van planten na en dompelen mensen onder in de natuur, waardoor hun stemming verbetert en hun creativiteit en welzijn toenemen.

Deze verlichtingssystemen zijn ontworpen met een focus op biophilic design en kinesthetische empathie. De beweging van de lampen bootst de groeipatronen, bewegingen en ritmes van planten na, waardoor ze beter aansluiten bij de natuurlijke wereld. Het bekijken van de richting van de lampen verlicht gevoelens van angst, spanning en vermoeidheid. Bovendien passen de lampen zich aan de omgeving aan, bijvoorbeeld aan de temperatuur en de wind, waardoor ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik en een sfeervolle ambiance creëren.

Deze unieke verlichtingssystemen zijn gerealiseerd door gebruik te maken van geavanceerde technologieën. De lampen zijn voorzien van een compacte en stabiele lichtstructuur, die is ontworpen met behulp van een combinatie van een stille motor en elektronische componenten. Programmeerbare materialen zorgen voor de nodige gevoeligheid en vloeiende bewegingen. Daarnaast zijn sensoren geïntegreerd om voortdurend veranderingen in de omgeving te detecteren.

Deze verlichtingssystemen bestaan uit verschillende modellen, waaronder een vloerlamp van tarwe en een tafellamp van paardenbloem. De tarwe lamp heeft een hoogte van 250 mm wanneer deze omhoog komt en een breedte en diepte van respectievelijk 780 mm en 405 mm. Wanneer de lamp naar beneden komt, heeft deze een hoogte van 475 mm en dezelfde breedte en diepte. De paardenbloem lamp krimpt tot een hoogte van 545 mm en een breedte en diepte van 350 mm, en zwelt op tot dezelfde hoogte en afmetingen. Elk component is ontworpen met oog voor verfijning, stijl en moderniteit, zonder een visuele last te vormen.

Deze unieke verlichtingssystemen bieden een interactieve ervaring. De lampen simuleren op realistische wijze de effecten van planten, zoals het zachtjes bewegen van de tarwearen en het uitzetten en samentrekken van de paardenbloemlampen op basis van de omgeving (temperatuur, wind) of het gedrag van de persoon (aanraking, blazen). De interacties omvatten onder andere het veranderen van de lichtintensiteit van de tarwearen op basis van de omgevingstemperatuur en het samentrekken en uitzetten van de paardenbloemlampen met de luchtstroom in de kamer.

Het project "Objecten Komen Tot Leven" is gestart in 2021 en na meerdere prototypes en verfijningen in 2022 voltooid. Het eerste prototype werd tentoongesteld op de internationale luxebeurs in het Shanghai Exhibition Centre in 2021. Alle ontwikkeling vond plaats in Tokio.

Dit ontwerp is gebaseerd op uitgebreid onderzoek. Het onderzoek richtte zich op het creëren van producten die dichter bij mensen staan en een natuurlijke interactie met hen mogelijk maken, met een positief psychologisch effect. Het ontwerpteam analyseerde het concept van "Bio-likeness" en ontwikkelde producten die gezelschap bieden en verborgen gevoelens oproepen. Uit statistische analyses bleek dat het nabootsen van de beweging van planten en het aanpassen aan de omgeving een positieve invloed heeft op de esthetische en zintuiglijke ervaring van de waarnemer en effectief angst, spanning, vermoeidheid en andere emoties kan verlichten.

Het project "Objecten Komen Tot Leven" heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen. Deze prijs beloont ontwerpen van topkwaliteit die uitblinken in expertise en innovatie. De unieke verlichtingssystemen zijn erkend voor hun technische kenmerken en artistieke vaardigheid, en brengen positieve gevoelens, verwondering en bewondering teweeg.

Beeldcredits: Fengsheng Cai, 2022.

Intellectueel eigendom: Gepatenteerd door Fengsheng Cai.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Fengsheng Cai
Afbeeldingscredits: Fengsheng Cai, 2022.
Projectteamleden: Creative Director [Fengsheng Cai]
Projectnaam: Objects Come Alive
Projectklant: Fengsheng Cai


Objects Come Alive IMG #2
Objects Come Alive IMG #3
Objects Come Alive IMG #4
Objects Come Alive IMG #5
Objects Come Alive IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp