Giossa: Een eerbetoon aan het Prosecco-erfgoed in een premium glazen fles

Een uniek ontwerp van Gentlebrand

Met Giossa brengt Gentlebrand een eerbetoon aan zijn territorium en de heuvels van Valdobbiadene, die deel uitmaken van Unesco. De inspiratie komt rechtstreeks van de wijngaard en wordt duidelijk weergegeven op de fles met gravures die de fles uniek maken. Elk detail is zorgvuldig doordacht om de uitvoerbaarheid vanuit een industrieel en technisch oogpunt te waarborgen, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. De naam Giossa komt uit het Venetiaanse dialect en betekent druppel, wat doet denken aan de dauw die druiven laat glinsteren in de ochtendzon.

Giossa is een premium glazen fles voor Prosecco mousserende wijn. Het verpakkingsconcept is ontwikkeld rond het lokale gebied: de fles lijkt omhuld te zijn door wijnranken alsof hij rechtstreeks uit de wijngaard komt, wat de kwaliteit en oorsprong van Prosecco vertegenwoordigt. De sterke band met het gebied en de natuur wordt versterkt door het label en het houteffect dat wordt verkregen door zorgvuldig gekozen papiersoorten die niet nat worden, waardoor de fles een premium uitstraling behoudt.

De fles is gemaakt van glas en het productieproces volgt de standaardtechnologie voor de productie van glazen flessen. Een gesmolten glasdruppel wordt geblazen in een mal om de uiteindelijke fles met de bijbehorende decoraties te verkrijgen. Het label is gemaakt van verschillende papiersoorten, waarvan één met een houteffect, en wordt bedrukt met offsettechnologie om de beste afwerkkwaliteit te garanderen. De capsule is gemaakt van polilaminaat (aluminium en polyethyleen).

De fles heeft een capaciteit van 750 ml, een hoogte van 295 mm en een diameter van 96,4 mm, met een glasgewicht van 754 g. De sluiting is gemaakt van kurk en heeft standaardafmetingen voor een mousserende wijnfles. Het label is gemaakt van papier en bedrukt met offsettechnologie, met een afwerking van metaalfolie.

Het ontwerp van Giossa combineert verschillende proces- en productietechnologieën, zoals de productie van een glazen fles met complexe decoraties en een label gemaakt van hoogwaardig premium papier met opvallende graphics. Het is gemaakt met moderne productietechnieken om een uniek ontwerp te verkrijgen dat verbonden is met het gebied en het erfgoed van de wijn.

Het project begon in het midden van 2021 bij Gentlebrand, gevestigd in San Vendemiano, en werd afgerond om te worden tentoongesteld op de Drinktec-beurs in München in september 2022. Daar konden technische experts uit de drankindustrie van over de hele wereld de esthetische en technische kenmerken van het Giossa-flesontwerp waarderen.

Gentlebrand begon met de studie van de Prosecco-wijntraditie en de band met het gebied, met als doel een verpakking te creëren die in staat is om het erfgoed en het verhaal ervan over te brengen. Het onderzoek omvatte de analyse van wijnmagazines en interviews met wijnexperts en wijnhuizen. Alle verzamelde gegevens werden door de ontwerpers gebruikt om het verhaal achter het concept te creëren. Bovendien voldoet het ontwerp aan de technische eisen van de lokale wijnproducenten.

De grootste uitdaging van dit ontwerp was de engineering van het 3D-model van de fles. Grafische elementen die de wijngaarden oproepen, zoals bladeren, takken, vogels en druiven, werden op de fles aangebracht om een driedimensionaal effect te creëren.

Giossa is een premium glazen fles voor Prosecco mousserende wijn. Met dit ontwerp brengt Gentlebrand een eerbetoon aan zijn territorium en de heuvels van Valdobbiadene, die deel uitmaken van Unesco. De inspiratie komt rechtstreeks van de wijngaard en wordt duidelijk weergegeven op de fles met gravures van bladeren, takken en druiven die de fles uniek maken. Elk detail is zorgvuldig doordacht om de uitvoerbaarheid vanuit een industrieel en technisch oogpunt te waarborgen, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek. Giossa is een naam die afkomstig is uit het Venetiaanse dialect en druppel betekent, wat doet denken aan de dauw die druiven laat glinsteren in de ochtendzon.

Let op: Dit ontwerp is gepatenteerd onder nummer 8700512 bij het EUIPO (European Community). Giossa heeft ook de Silver A' Design Award gewonnen in de categorie Verpakkingsontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in technische kenmerken en artistiek vakmanschap, en die een opmerkelijk niveau van excellentie en positieve gevoelens oproepen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Gentlebrand Design Team
Afbeeldingscredits: Gentlebrand Design Team
Projectteamleden: Gentlebrand Design Team
Projectnaam: Giossa
Projectklant: Gentlebrand Design Team


Giossa IMG #2
Giossa IMG #3
Giossa IMG #4
Giossa IMG #5
Giossa IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp