Farol: Een Meesterwerk van Minimalistisch Design en Duurzaamheid

Ontwerpers Katia Martins en Tiago Russo introduceren een unieke plafondlamp

Farol, een creatie van Trick's hoofdontwerper Katia Martins, is een plafondlamp die het minimalistische taalgebruik van het merk behoudt terwijl het een nieuwe kijk op erfgoed biedt. De lamp combineert de natuurlijke schaduw van kurk met geschilderd staal in een eenvoudig en minimalistisch ontwerp.

De lamp is geïnspireerd op het historische gebruik van kurk in Portugal. De bovenkant van de lamp is vervaardigd uit kurk, in een gladde afgeknotte kegel, die dezelfde vorm behoudt als de gesponnen stalen onderdelen. De silhouet van de lamp brengt de omgekeerde diamantvorm terug, een handtekening van Katia's minimalistische werk.

Farol onderscheidt zich door zijn gedefinieerde geometrische vormen en solide neutrale kleuren. De lamp straalt een zacht diffuus spotlight uit om een warme, gezellige ambiance te creëren. Het ontwerp is bedoeld om een statement te maken, zelfs zonder in gebruik te zijn, door de combinatie van materialen en een gedurfde structuur, vooral wanneer meerdere lampen samen worden gecombineerd, wat zorgt voor een sterkere visuele impact.

De lamp is vervaardigd op basis van roestvrij staal en kurk draaibankbewerking. Farol brengt traditionele technieken, handgemaakte componenten en uitstekend vakmanschap samen in een minimalistisch ontwerp dat twee hoofdcomponenten combineert met een standaard 'sandwichschroef' gloeilampsysteem. De twee hoofdonderdelen zijn met elkaar verbonden door de pure druk van de schroefdraad, zonder enige extra bevestiging of lijm.

Farol is een volledig milieuvriendelijk product, gemaakt met alleen recyclebare componenten, van het lichtsysteem tot de verpakking zelf. De verpakking is ontwikkeld met duurzaamheid in gedachten, en combineert kraftkarton, papier en bio-lijm om de doos te sluiten. Elk detail van de Farol-lamp is doordacht om een oplossing te bieden die esthetisch aantrekkelijk is, met een hedendaags ontwerp, maar uiteindelijk volledig respecteert het milieu en de toekomstige materialen die worden gebruikt, of het nu kurk of het textielsnoer is.

De lamp werd ontwikkeld tussen 2018 en 2021 en werd in 2022 volledig uitgevoerd in zijn volledige assortiment. Farol plafondlamp is een van de kenmerkende ontwerpen van zowel Trick Design Ltd en Katia Martins. De iconische minimale vorm begon rond 2012 in Katia's werk te verschijnen, en een volledige aluminium set werd oorspronkelijk bedacht en getest in 2015, maar in de loop der jaren opnieuw ontworpen tot een product dat volledig zijn ecologische en duurzame benadering kan garanderen, en werd een hoogtepunt van de milieuprestaties van het merk.

Farol werd bekroond met de Zilveren A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tiago Russo
Afbeeldingscredits: Trick Design Ltd.
Projectteamleden: Katia Martins Tiago Russo
Projectnaam: Farol
Projectklant: Tiago Russo


Farol IMG #2
Farol IMG #3
Farol IMG #4
Farol IMG #5
Farol IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp