Fukla: Een Innovatief Lichtontwerp van Nikolay Mihaylov

Verlichting die functionaliteit, esthetiek en eenvoudige vervangbaarheid combineert

Ontwerper Nikolay Mihaylov presenteert een unieke hanglamp, Fukla, die een nieuwe dimensie toevoegt aan de wereld van verlichtingsontwerp. Het ontwerp is geïnspireerd op het idee om een lichtarmatuur te creëren die praktisch, esthetisch en gemakkelijk te vervangen is.

Fukla, een hanglamp, is ontworpen met een unieke aanpak waarbij de lampenkap is gedrapeerd als een kledingstuk aan een hanger. Dit ontwerp maakt het mogelijk om de lampenkap gemakkelijk en snel te vervangen, waardoor de sfeer in de kamer kan worden veranderd. De lampenkap heeft een eenvoudige vorm, verrijkt met decoratieve elementen die het licht doorlaten, wat resulteert in een boeiend spel van licht en schaduw.

Wat Fukla onderscheidt van andere ontwerpen, is de mogelijkheid om het zowel zelfstandig als in een groep elementen te gebruiken. De lampenkap kan zonder gereedschap aan de lamp worden bevestigd, waardoor iedereen dit uiterst snel en gemakkelijk kan doen. Dit stelt de gebruiker in staat om de sfeer van de kamer snel en eenvoudig te veranderen door lampenkappen te vervangen en te combineren die verschillen in materiaal, kleur en decoraties.

De productie van Fukla maakt gebruik van metaal en plexiglas. Met behulp van een CNC-machine wordt de vorm en de decoratieve elementen verkregen. Het resultaat is een monolithisch element dat door buigen een afgewerkt product wordt. Omdat het uit één element bestaat, zijn er geen lasnaden en andere mechanische montages, waardoor de productie en het onderhoud van het product zeer eenvoudig zijn en de mogelijkheid van defecten zeer klein is.

Afhankelijk van de materiaalkeuze kan de richting en sterkte van het licht worden gecontroleerd. Als een metalen lampenkap wordt gebruikt, wordt het licht naar beneden gericht en is het sterker. Als de lampenkap van plexiglas is gemaakt, wordt het licht in alle richtingen verstrooid, waarbij het hoofdlicht naar beneden is gericht en het zijlicht aangenaam en zacht is en de ogen van de gebruikers niet irriteert.

Fukla is een bekroond ontwerp, bekroond met de Iron A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd voor het integreren van de beste praktijken in de industrie en competente technische kenmerken, ze zorgen voor voldoening en positieve gevoelens, en dragen bij aan een betere wereld.

Met zijn innovatieve ontwerp en functionaliteit is Fukla een perfecte aanvulling op zowel privéwoningen als openbare gebouwen, van een kinderkamer en woonkamer tot een bar of kantoor. Het is een bewijs van de creatieve visie van Nikolay Mihaylov en zijn streven naar het creëren van unieke en functionele ontwerpen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Nikolay Mihaylov
Afbeeldingscredits: Image #1: Nikolay Nikolov, Image #2: Nikolay Nikolov, Image #3: Nikolay Nikolov, Image #4: Nikolay Nikolov, Image #5: Atanas Zgurev
Projectteamleden: Nikolay Mihaylov
Projectnaam: Fukla
Projectklant: Nikolay Mihaylov


Fukla IMG #2
Fukla IMG #3
Fukla IMG #4
Fukla IMG #5
Fukla IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp