Hexa: Een Uniek Lichtontwerp Geïnspireerd door Traditionele Iraanse Architectuur

Sepehr Mehrdadfar combineert geometrie en esthetiek in een innovatieve lichtinstallatie

Hexa, ontworpen door Sepehr Mehrdadfar, is een opvallend lichtontwerp dat de grenzen van esthetiek en functionaliteit verlegt. Geïnspireerd door traditionele Iraanse architectuur, biedt Hexa een unieke verlichtingsoplossing die de kwaliteit van de ruimte zowel in esthetisch als functioneel opzicht verbetert.

De vorm van Hexa volgt een geometrisch patroon geïnspireerd door "Girih" en "miniaturen" in traditionele Iraanse architecturale decoraties. Girih zijn decoratieve islamitische geometrische patronen die in architectuur en handwerk worden gebruikt, bestaande uit schuine lijnen die een verweven patroon vormen. Het ontwerp van Hexa is bedoeld om de verlichting van de architecturale ruimte in twee brede en gelokaliseerde modi te bieden, heeft de mogelijkheid om in de ruimte uit te breiden en verbetert de kwaliteit van de ruimte in termen van esthetiek.

Elke module van Hexa is gemaakt van een geëxtrudeerd aluminium profiel in een U-vorm, dat onder een hoek van 120 graden is gerold, en de LED is aan de binnenkant geplaatst. De opening van de U is gesloten met een Plexiglas plaat (als diffuser). Op specifieke punten van elke module zijn stukken magneten geïnstalleerd die het mogelijk maken de modules aan de armatuur te bevestigen. Na aansluiting komen de elektrische draden elke module binnen vanuit de armatuur, en bereikt de elektrische stroom de interne lamp.

De samenwerking van de modules produceert een licht en geometrisch netwerk dat de charisma van de architecturale ruimte verhoogt. Dit lichtnetwerk behoudt zijn karakter onafhankelijk van de ruimte en zorgt tegelijkertijd voor omgevingsverlichting. Het hexagonale patroon en het geometrische uitbreidingssysteem van dit schema bieden de ontwerper de mogelijkheid om de richting van uitbreiding en de dichtheid van de compositie te regelen.

Hexa is ontworpen in 2022 in Teheran, Iran. Het project was een uitdaging op het gebied van creativiteit, techniek en onderzoek. Het was belangrijk om de juiste geometrische vorm als het initiële model te kiezen. Oneven veelhoeken breiden zich niet uit in een rechte lijn, maar even veelhoeken wel. Uiteindelijk werd een zeshoek gekozen omdat deze een complexere structuur vormde dan een vierhoek en eenvoudiger dan een hogere graad paar veelhoeken.

Hexa heeft de prestigieuze A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2023 gewonnen. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Sepehr Mehrdadfar
Afbeeldingscredits: saeed MirTahmasb maryam saeedpoor
Projectteamleden: Sepehr Mehrdadfar
Projectnaam: Hexa
Projectklant: Sepehr Mehrdadfar


Hexa IMG #2
Hexa IMG #3
Hexa IMG #4
Hexa IMG #5
Hexa IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp