Blazer: Een Revolutie in Verlichtingsdesign

Van Mode tot Verlichting: Ninglu Zhang's Innovatieve Creatie

De Blazer hanglamp, ontworpen door Ninglu Zhang, is een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid in design, geïnspireerd door de klassieke snit van een blazer. Dit bekroonde ontwerp combineert functionaliteit met een stijlvolle esthetiek en is een opvallende toevoeging aan elk interieur.

De Blazer hanglamp is niet zomaar een lichtbron; het is een kunstwerk dat de grenzen van traditioneel design doorbreekt. Ninglu Zhang heeft zich laten inspireren door de elegante vouwen en strakke snit van een blazer, wat resulteert in een lamp die zowel in vorm als functie uniek is. De Blazer lamp is een ode aan de invloedrijke modegeschiedenis en de sociale cultuur die daarbij hoort, en brengt een stukje haute couture in de wereld van interieurdesign.

Wat de Blazer lamp onderscheidt, is de mogelijkheid om het van een plat viltvel te assembleren zonder gereedschap. Dit ontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook praktisch en milieuvriendelijk. De rechthoekige vorm zorgt voor minimale verspilling van materialen en maakt massaproductie eenvoudig. De felrode kleur trekt de aandacht, terwijl de zwarte drukknopen een visuele pauze in het ontwerp creëren.

De realisatie van de Blazer lamp was een proces van zorgvuldige aanpassingen en technologische precisie. Met behulp van AutoCAD werden de ontwerptekeningen gemaakt, wat essentieel was voor het handmatig snijden van het vilt en het waterstraalsnijden van de op maat gemaakte metalen ringen. Dit technologische proces zorgde ervoor dat het ontwerp van de lamp tot in de perfectie werd uitgevoerd.

De afmetingen van de Blazer lamp zijn indrukwekkend, met een plat formaat van 380mm bij 1525mm bij 5mm en een geassembleerde grootte van 787mm bij 254mm bij 432mm. Deze specificaties benadrukken de schaalbaarheid en de ruimtelijke impact van het ontwerp, waardoor het een opvallend element is in elke ruimte.

De interactie met de Blazer lamp is een ervaring op zich. Het platte vilt wordt tot leven gebracht door het aan beide uiteinden te draaien en vast te zetten met knopen, vergelijkbaar met het maken van een Möbius-ring. Dit ingenieuze ontwerp maakt van de Blazer lamp niet alleen een lichtbron, maar ook een interactief kunstobject.

De ontwikkeling van de Blazer lamp vond plaats in een uitdagende tijd, te midden van de pandemie in 2020. Met beperkte toegang tot faciliteiten, bewees Ninglu Zhang dat creativiteit en innovatie ook onder moeilijke omstandigheden kunnen floreren. Het project, gestart in augustus en voltooid in december 2020 in Iowa, VS, werd uiteindelijk tentoongesteld tijdens de Salone del Mobile in juni 2022.

De Blazer lamp is het resultaat van toegepast onderzoek naar milieuvriendelijke productiepraktijken. Door het maken van verschillende papieren prototypes werd de vorm van de lamp geoptimaliseerd om materiaalverspilling te minimaliseren, en de keuze van het materiaal beperkte de potentiële vervuiling. Dit onderzoek onderstreept de toewijding van Ninglu Zhang aan duurzaamheid in design.

De Blazer lamp is niet alleen een esthetisch hoogstandje, maar ook een winnaar van de prestigieuze A' Design Award, waar het de Iron categorie in de Lighting Products and Fixtures Design Award van 2024 won. Deze erkenning bevestigt dat de Blazer lamp een goed ontworpen, praktische en innovatieve creatie is die voldoet aan professionele en industriële eisen, en bijdraagt aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ninglu Zhang
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Ninglu Zhang, Blazer, 2020. Image #2: Photographer Ninglu Zhang, Blazer, 2020. Image #3: Photographer Ninglu Zhang, Blazer, 2020. Image #4: Photographer Ninglu Zhang, Blazer, 2020. Image #5: Photographer Ninglu Zhang, Blazer, 2020.
Projectteamleden: Ninglu Zhang
Projectnaam: Blazer
Projectklant: Nzhang Design


Blazer IMG #2
Blazer IMG #3
Blazer IMG #4
Blazer IMG #5
Blazer IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp