Maya: Een Ode aan Mesoamerikaanse Kunst

Verlichting Geïnspireerd door Oude Beschavingen

De Maya-collectie van Alexey Danilin is een moderne interpretatie van Mesoamerikaanse juweelkunst, vertaald naar een hanglamp die zowel esthetisch als functioneel is.

De Maya-collectie, ontworpen door Alexey Danilin, is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van de Mesoamerikaanse culturen. Deze beschavingen stonden bekend om hun verfijnde juweelkunst, vaak vervaardigd uit goud. Dit edelmetaal had voor hen echter niet dezelfde waarde als voor de Europeanen uit die tijd; het bezat een rituele en religieuze betekenis. De kenmerkende vorm van de Maya-collectie, een omgekeerde halve maan, is geïnspireerd door deze historische juwelen, terwijl het gefacetteerde glas de kostbare stenen representeert die de sieraden sierden.

De unieke eigenschappen van de Maya-lampen worden benadrukt door hun goudkleurige afwerking en het glas aan beide zijden met polygonale ornamenten. De vele facetten breken het licht en creëren een schouwspel van reflecties, een effect dat de waardevolle stenen van de oude Amerikaanse juwelen symboliseert. De collectie bestaat uit een hanglamp die aan twee draden hangt, verbonden door een decoratief cilindrisch element dat zorgt voor een elegante silhouet.

De realisatie van de Maya-lampen maakt gebruik van moderne technologieën. Ze zijn gemaakt van metaal met LED-lichtbronnen aan beide zijden, afgedekt met matte diffusers voor een zachte verspreiding van licht. De voor- en achterkant zijn bedekt met transparant gegoten glas, versierd met kleine geometrische patronen. Een speciaal element verbindt de draden, waardoor indrukwekkende lichtstralen ontstaan.

Technische specificaties van de Maya-lampen omvatten een kleurtemperatuur van 3000 K, een kleurweergave-index van 85 CRI, een verspreidingshoek van 120 graden en een IP-beschermingsklasse van IP 20. De lampen zijn vervaardigd uit aluminium, hebben een vermogen van 10 W en zijn in hoogte verstelbaar van minimaal 500 mm tot maximaal 1865 mm.

De interactie met de Maya-lampen biedt de mogelijkheid om meerdere lampen te combineren tot gelaagde composities. Elke lamp creëert interessante lichtstralen en in combinatie ontstaan asymmetrische lichteffecten, die abstracte lichtornamenten op de muren projecteren. Dit maakt de lampen geschikt voor zowel residentiële woonkamers als de ruime vertrekken van hotels en restaurants.

De ontwerpuitdagingen voor de Maya-collectie lagen in het behouden van een beknopt en doordacht technisch ontwerp dat de gekozen thematiek en kleurencombinaties eer aan doet. LED-technologieën boden hierin de oplossing, waardoor de lampen een strak silhouet behielden. Eenvoudige bevestigingen voor het glas werden ontworpen om de aandacht niet af te leiden van het hoofdontwerp. Een verbindend element tussen de draden versterkt de associatie met juwelen.

De Maya-collectie heeft niet alleen een esthetische waarde, maar vertelt ook een verhaal over de kunst en cultuur van de oude Mesoamerikaanse volkeren. De lampen zijn niet alleen een lichtbron, maar dienen ook als een kunstwerk dat de geest van deze unieke culturen in zich draagt.

De Maya-collectie van Alexey Danilin werd bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Verlichtingsproducten en Verlichtingsarmaturen in 2024. Deze prestigieuze onderscheiding wordt toegekend aan topontwerpen die blijk geven van uitzonderlijke creativiteit, professionaliteit en innovatie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Alexey Danilin
Afbeeldingscredits: Maytoni GmbH
Projectteamleden: Lead designer: Alexey Danilin, Engineer: Nikita Morozov, Product managers: Natalia Danilova, Elena Slivka, Assistant product managers: Karim Tabishchev, Anastasia Orlova, Photographer Vlad Buk.
Projectnaam: Maya
Projectklant: Maytoni


Maya IMG #2
Maya IMG #3
Maya IMG #4
Maya IMG #5
Maya IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp