Barro: Een Samensmelting van Traditie en Hedendaags Ontwerp

De Barro Hanglamp van Caterina Moretti: Een Ode aan Oaxaca

De Barro hanglamp, ontworpen door Caterina Moretti, is een prachtige combinatie van traditioneel Oaxacaans Barro Negro klei en handgeblazen glas. Het ontwerp is geïnspireerd door de rijke cultuur en tradities van de stad Oaxaca en is een perfect voorbeeld van hoe oude technieken en moderne ontwerpen samenkomen.

De stad Oaxaca, met haar schoonheid, cultuur, kunst en tradities, heeft deze lamp geïnspireerd. Barro Negro, of Oaxacaans zwarte klei, wordt wereldwijd bewonderd om zijn unieke bereidings- en bakproces. De rijke, satijnachtige textuur en de subtiele sporen van vuur op het oppervlak zijn kenmerkend voor deze kleisoort. Moretti heeft de klei gecombineerd met glas van een lokale glasblazer, waardoor een spel van vuur, aarde en lucht ontstaat, de elementen waaruit zowel klei als glas zijn ontstaan.

De Barro hanglamp is gemaakt van Oaxacaans Barro Negro klei en handgeblazen glas. Het is niet alleen een ontmoetingspunt van oude tradities en hedendaags ontwerp, maar ook een experiment waarbij de grenzen van traditionele materialen en technieken worden opgezocht. De strakke lijnen van de cilindrische kleistruktuur worden omringd door een glazen koepel - een symbolische bescherming voor kostbare objecten - die een zacht, gefilterd licht verspreidt. De Barro hanglamp is verkrijgbaar in twee versies: rood met een transparante koepel en houtskool met een rookgrijze koepel.

De lamp is gemaakt met behulp van een techniek die teruggaat tot de pre-Hispanische tijd en die de tand des tijds heeft doorstaan. De klei wordt lokaal gewonnen en elk stuk wordt met de hand gepolijst voordat het wordt gebakken, om de kenmerkende iriserende glans en gladde textuur te bereiken. De stukken worden vervolgens in een speciale oven geplaatst, waarbij de zuurstoftoevoer op een bepaald moment wordt verminderd, waardoor een chemische reactie ontstaat die de klei een diepzwarte kleur geeft. De rode klei wordt korter gebakken en de zuurstofreductietechniek wordt niet gebruikt.

De buitenkant van de lamp is een glazen kap, gemaakt door een lokale ambachtsman. Hij heeft een soort glazen koepel gemaakt met een textuur die de kleistruktuur omringt en zacht, gefilterd licht verspreidt. De Barro hanglamp is ontworpen als een hanglamp. De hoogte kan worden aangepast via de bedrading, die op zichzelf zeer eenvoudig is. De glazen koepel dient zowel als behuizing voor de kleistruktuur als als schaduw om het licht te verzachten.

De Barro hanglamp is een prachtig voorbeeld van hoe traditionele technieken en moderne ontwerpen kunnen samenkomen om iets unieks te creëren. Het is een eerbetoon aan de rijke cultuur en tradities van de stad Oaxaca en een bewijs van de vaardigheden en het vakmanschap van de lokale ambachtslieden. De lamp is een perfecte aanvulling op elk interieur en zal zeker een gespreksonderwerp zijn.

De Barro hanglamp heeft de zilveren A' Lighting Products and Fixtures Design Award in 2023 gewonnen. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie tonen. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Caterina Moretti
Afbeeldingscredits: Image #1: Design by Caterina Moretti for Graypants, Photo: Andrés Alejos. Image #2: Design by Caterina Moretti for Graypants, Photo: Andrés Alejos. Image #3: Design by Caterina Moretti for Graypants, Photo: Andrés Alejos. Image #4: Design by Caterina Moretti for Graypants, Photo: Andrés Alejos. Image #5: Design by Caterina Moretti for Graypants, Photo: Andrés Alejos.
Projectteamleden: Designer: Caterina Moretti.
Projectnaam: Barro
Projectklant: Caterina Moretti


Barro IMG #2
Barro IMG #3
Barro IMG #4
Barro IMG #5
Barro IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp