Askianos: Een Ode aan de Cretaanse Architectuur

Een Zomerhuis in Harmonie met de Natuur

In het zuiden van Kreta, op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee, staat een bijzonder zomerhuis. Askianos, ontworpen door architect Natalia Kokosalaki, is een eerbetoon aan de traditionele Cretaanse architectuur en respecteert de natuurlijke omgeving.

Askianos is geïnspireerd op de traditionele Cretaanse architectuur en respect voor de natuurlijke omgeving. Het ontwerp is volledig geïntegreerd in de Cretaanse heuvels. Lokale materialen zoals steen en oker zijn uitgebreid gebruikt in het ontwerp, en lokale ambachtslieden en kunstenaars hebben hun stempel op het huis gedrukt. Van het ingebouwde meubilair tot de stoffen en textiel, tot de metselsteen en handgemaakte keramische tegels, Askianos is de belichaming van puur Cretaans leven.

Askianos is ontworpen voor een gezin om te gebruiken als zomerhuis in Zuid-Kreta. Het huis is verdeeld in twee volumes door een trap die het uitzicht leidt naar de zomerse zonsondergang over de zee, terwijl de massa's zijn ingebed in het landschap. Traditionele elementen en materialen van de Cretaanse architectuur komen samen met een strak minimalistisch ontwerp, waardoor het gebouw opgaat in het landschap en zowel binnen- als buitenleven uitnodigt.

De oriëntatie van het huis ten opzichte van de belangrijkste uitzichten en de positie van de zon werd bepaald door een milieuanalyse en site-analyse. Lokale steen en oker werden gebruikt in de bouw, en al het ingebouwde meubilair werd gebouwd door lokale ambachtslieden. In overeenstemming met de traditionele Cretaanse architectuur zijn de ramen, deuren en luiken allemaal gemaakt van hout.

Askianos is een huis van 306 vierkante meter, gebouwd op een perceel van 716 vierkante meter. De circulatie is zo geleid dat de belangrijkste uitzichten vanaf het perceel worden ingelijst, en het huis is volledig geïntegreerd in zijn natuurlijke omgeving op de heuvel. De buitendouche is uitgehouwen in de rotsen, en het zwembad is ook in de rots gebouwd, wat uitnodigt tot een tastbare verbinding met de natuurlijke omgeving.

Het project werd voltooid in 2021 in Listaros, Kreta. Het ontwerpproces omvatte uitgebreid onderzoek naar de lokale geschiedenis en architecturale taal, evenals een zorgvuldige analyse van de locatie. Dit liet toe om het project te ontwikkelen in zijn context. De belangrijkste uitdagingen waren het integreren van het ontwerp in een klein perceel en het respecteren van de natuurlijke topologie, vooral een grote rotswand aan de zijkant van de heuvel, die bij wet als een lokaal monument moest blijven.

Askianos werd bekroond met de Zilveren A' Architectuur, Gebouw en Structuur Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Natalia Kokosalaki
Afbeeldingscredits: Photographer: George Messaritakis
Projectteamleden: Architect: Natalia Kokosalaki
Projectnaam: Askianos
Projectklant: Natalia Kokosalaki


Askianos IMG #2
Askianos IMG #3
Askianos IMG #4
Askianos IMG #5
Askianos IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp