One Line Studio: Een Architectonisch Meesterwerk van Tim Politis

Waar natuur en architectuur samensmelten in Denver

Geïnspireerd door de natuurlijke omgeving, creëert Tim Politis met One Line Studio een architectonisch kantoor dat de grenzen tussen binnen en buiten doet vervagen.

In de schaduw van de bergtoppen van Denver, Colorado, rijst One Line Studio op als een architectonisch statement dat zowel de natuurlijke omgeving eert als een innovatieve werkplek biedt. Tim Politis, de visionaire architect achter dit project, heeft een ruimte ontworpen waar de lijn tussen het aardse en het hemelse op een poëtische wijze wordt verkend. De structuur, met zijn schuine, natuurlijk geroeste stalen wand en een dakrand die naar de hemel reikt, biedt een ononderbroken glazen gevel die de buitenwereld binnenhaalt.

De unieke eigenschappen van One Line Studio zijn niet alleen esthetisch van aard; ze zijn ook functioneel. Verticale cederhouten lamellen doorbreken de glazen façade en verminderen schittering, terwijl ze visueel integreren met het onderliggende landschap van inheemse grassen. Deze elementen vormen samen een 'lijn' die de verbinding tussen grond en lucht symboliseert, een kernconcept van het ontwerp.

De realisatie van dit project was mogelijk dankzij de toepassing van dowel laminated timber (DLT), een technologie die zowel structurele als esthetische voordelen biedt. De DLT-panelen, geprefabriceerd en gecontroleerd op consistentie, bieden een duurzame en biophilic oplossing voor de bouw. De samenwerking tussen One Line Studio en International Timber Frames in Golden, Canada, resulteerde in een naadloze integratie van deze panelen in het ontwerp.

Technische specificaties van het gebouw omvatten een balans tussen DLT-panelen, staal en beton. De glasbevestiging maakt gebruik van compressieklemmen die direct aan de stalen structuur zijn bevestigd, waardoor overbodige omlijstingen overbodig worden. De DLT-panelen zijn zo ontworpen dat ze integreren met luchtverdeelsystemen en verstelbare verlichtingsarmaturen, terwijl de traptreden en bureaus van lokaal hergebruikt hout zijn vervaardigd. Het landschapsontwerp met inheemse grassen verbindt het gebouw met de nabijgelegen wetlands, waarvoor een speciale ontheffing werd verkregen.

De interactie met One Line Studio is zorgvuldig overwogen om een creatieve en collaboratieve werkomgeving te bevorderen. De afwisselende diepte van de DLT-panelen optimaliseert de akoestiek binnen het kantoor, terwijl de privacy op zitniveau wordt gewaarborgd door de hoge inheemse grassen. Het mezzanineniveau biedt een panoramisch uitzicht op de bergen, waardoor de connectie met de natuur verder wordt versterkt.

De ontwerpuitdagingen van dit project omvatten het experimenteren met innovatieve bouwtechnieken en het verkennen van nieuwe designmogelijkheden. Het resultaat is een gebouw dat zich uitstrekt naar de pieken daarachter, met een dunne dakrand die oprijst uit een geoxideerde stalen massa en een gordijn van glas eronder omlijst. De verticale houten lamellen, gebaseerd op de Fibonacci-reeks, verankeren de transparante gevel in het terrein en bieden een tegenwicht tegen de stedelijke context van nabijgelegen monolithische structuren.

One Line Studio is niet onopgemerkt gebleven in de designwereld. Het project ontving de prestigieuze Gouden A' Design Award in 2024 voor Architectuur, Bouw en Structuurontwerp. Deze erkenning wordt toegekend aan opmerkelijke en trendsettende creaties die de genie en wijsheid van de ontwerper weerspiegelen, en die een significante impact hebben op de wereld met hun wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tim Politis
Afbeeldingscredits: Image #1 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #2 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #3 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #4 Photographer Jess Blackwell, 2023 Image #5 Photographer Jess Blackwell, 2023 Video Credits: Vitali Stanila, 2023
Projectteamleden: Lead Architect: Tim Politis Project Manager: Eric Dernbach Architectural Designer: Kent Bentley Architectural Graphics: Vitali Stanila Reviewer: Indra Tjaja Operations: Charlene Seckler Design Facilitator: Christianna Politis
Projectnaam: One Line
Projectklant: One Line Studio


One Line IMG #2
One Line IMG #3
One Line IMG #4
One Line IMG #5
One Line IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp