Obayashi Corporation presenteert Oak Konan Shinagawa: Een innovatieve oplossing voor de Japanse bouwsector

Een baanbrekend kantoorgebouw in Tokyo combineert esthetiek en functionaliteit met duurzaamheid en bouwbaarheid

Obayashi Corporation, een toonaangevend Japans bouwbedrijf, heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld voor de uitdagingen in de bouwsector van het land. Het resultaat is Oak Konan Shinagawa, een indrukwekkend kantoorgebouw in Tokyo dat zowel esthetisch als functioneel is, en tegelijkertijd duurzaam en gemakkelijk te bouwen.

De bouwsector in Japan kampt met grote uitdagingen, waaronder een tekort aan arbeidskrachten. Obayashi Corporation heeft deze uitdagingen aangepakt door een gebouw te ontwerpen dat zowel de structuur als de afwerking van de gevel integreert. Dit resulteert in een vereenvoudigd bouwproces waarbij kolommen en balken eenvoudig van bovenaf kunnen worden geplaatst, net als bouwstenen. Deze innovatieve aanpak heeft de productiviteit op de bouwplaats aanzienlijk verbeterd.

Oak Konan Shinagawa is een middelhoog kantoorgebouw van 12 verdiepingen, gelegen nabij de haven in Shinagawa, Tokyo. Het opvallende, witte, roosterachtige exterieurframe is een buitenschil gemaakt van voorgevormd beton die zowel als structureel frame als zonweringsapparaat dient. Gecombineerd met de stalen constructie van de kern creëert deze hybride structuur een kolomvrije kantoorruimte. De fusie van structuur en afwerking verhoogt de bouwbaarheid en duurzaamheid.

De levering en afvoer van lucht voor het kantoor wordt verzorgd aan de oost-, west- en noordzijden vanuit apparatuureenheid die zijn ingebouwd in de aluminium gordijnwand binnen de kolommen en balken. Door gebruik te maken van de diepte (500mm) van de buitenschilstructuur en luchtinlaat- en uitlaatopeningen op hetzelfde buitenmuuroppervlak te installeren, is de hoeveelheid leidingwerk in het kantoorplafond aanzienlijk verminderd, wat ook bijdraagt aan de hoge bouwbaarheid. Het diepe structurele frame regelt ook de hoeveelheid directe zonnestraling en vermindert aanzienlijk de warmtelasten.

De kolomvrije kantoorruimte met een hybride structuur van een voorgevormd betonnen buitenframe en staalconstructie verbetert de flexibiliteit van de kantoorindeling en verhoogt aanzienlijk het gebruiksgemak. Bovendien hebben de buitenramen natuurlijke ventilatieraamunits die vrij kunnen worden geopend en gesloten door een afneembare handgreep aan te brengen, wat zorgt voor directe luchtinname.

Het project begon in september 2020 en werd voltooid in juli 2022 in Tokyo, Japan. Het gebouw heeft een oppervlakte van 16,331.64m2, met 12 verdiepingen bovengronds, 1 verdieping ondergronds, en een torengebouw op de 1e verdieping. De maximale hoogte is 56.76m en de structuur is gemaakt van staalconstructie, met versterkt beton op sommige delen.

Oak Konan Shinagawa heeft de Zilveren A' Architectuur, Gebouw en Structuur Design Award in 2023 gewonnen. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie tonen. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kazuhiro Yasufuku
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Naomichi Sode (SS Co., Ltd), Oak Konan Shinagawa, 2022 Image #2: Photographer Naomichi Sode (SS Co., Ltd), Oak Konan Shinagawa, 2022 Image #3: Photographer Naomichi Sode (SS Co., Ltd), Oak Konan Shinagawa, 2022 Image #4: Photographer Naomichi Sode (SS Co., Ltd), Oak Konan Shinagawa, 2022 Image #5: Photographer Naomichi Sode (SS Co., Ltd), Oak Konan Shinagawa, 2022
Projectteamleden: Hiroshi Satake Kenji Matsuoka Rei Sato Kazuhiro Yasufuku
Projectnaam: Oak Konan Shinagawa
Projectklant: Kazuhiro Yasufuku


Oak Konan Shinagawa IMG #2
Oak Konan Shinagawa IMG #3
Oak Konan Shinagawa IMG #4
Oak Konan Shinagawa IMG #5
Oak Konan Shinagawa IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp