Bamboe Paviljoen Toiletrenovatie

Ontworpen door Manuel Lap Yan Lam - The Volks Design

Inleiding

Het Bamboe Paviljoen is een openbaar renovatieproject dat is ontworpen om het beeld van een typisch openbaar toilet in Macau te veranderen, dat vuil, nat en stinkend is. De oorspronkelijke faciliteit was een afgesloten gebouw dat los stond van de natuurlijke omgeving. Het Bamboe Paviljoen, een nieuw ontwerp, is gebouwd op de bestaande structuur en fundering. Door de plattegrond te herorganiseren, de gevel opnieuw te ontwerpen en duurzame principes toe te passen, worden de verbroken banden tussen cultuur, mens en natuur hersteld.

Het Bamboe Paviljoen Toiletrenovatieproject bevindt zich op het hoogste punt van het Taipa Grande Hill Park in Macau. Het project is voltooid binnen een tijdsbestek van 2 maanden. Het doel was om de functionaliteit te vergroten en het uiterlijk te verbeteren, terwijl de grootte van het oorspronkelijke gebouw behouden bleef.

Het ontwerp van het Bamboe Paviljoen is geïnspireerd op de gevel van bamboe steigers die al eeuwenlang in de Macause industrie worden gebruikt. Honderden witte aluminium buizen zijn op een onregelmatige manier gerangschikt rondom de structuur, waardoor er een doorschijnende schil ontstaat die opgaat in de natuur. Het toiletgedeelte is als het ware binnenstebuiten gekeerd. Het zonlicht schijnt door de gevel naar binnen, waardoor daglicht en ventilatie worden verbeterd. Dit wordt versterkt door het behouden van de dakramen en het toevoegen van op maat gemaakte schuine ramen die zorgen voor een betere luchtcirculatie.

Het Bamboe Paviljoen onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen. Het is een renovatieproject dat de perceptie van openbare toiletten in Macau verandert. Het ontwerp integreert duurzaamheid en verbindt cultuur, mens en natuur. Het herontwerp van de gevel en de toepassing van bamboe-achtige constructietechnieken zorgen ervoor dat het paviljoen opgaat in de natuurlijke omgeving.

Het Bamboe Paviljoen Toiletrenovatieproject is ontworpen door Manuel Lap Yan Lam van The Volks Design, in samenwerking met het ontwerpteam onder leiding van Scarlett Li.

Het ontwerp heeft de zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, professionaliteit, technische kenmerken en innovatie. Het Bamboe Paviljoen wordt geprezen om zijn uitstekende vakmanschap en artistieke vaardigheid, en wekt bewondering en verwondering op.

Beeldcredits: Fotograaf Manuel Lap Yan Lam


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Manuel Lap Yan Lam
Afbeeldingscredits: All images : Photographer Manuel Lap Yan Lam
Projectteamleden: Chief Designer: Manuel Lap Yan Lam Design Team: Scarlett Li
Projectnaam: Bamboo Pavilion
Projectklant: Manuel Lap Yan Lam


Bamboo Pavilion IMG #2
Bamboo Pavilion IMG #3
Bamboo Pavilion IMG #4
Bamboo Pavilion IMG #5
Bamboo Pavilion IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp