Glaswand: Een Luxueus Ontwerp dat Harmonieert met de Omgeving

Een Unieke Residentiële Woning Ontworpen door Atsushi Hio

Inleiding

De geplande locatie van dit project bevindt zich in een rustige, luxueuze woonwijk. De omliggende woningcomplexen hebben een oude sfeer, aangezien ze al ongeveer 50 jaar oud zijn. Het ontwerpen van unieke huizen die passen bij de omgeving en de rijke atmosfeer is dan ook een uitdaging en prioriteit. Bovendien ligt deze locatie op een heuvel waar het Werelderfgoed Himeji Castle te zien is, met een prachtig weids uitzicht. Het ontwerp combineert een luxueuze maar rustieke uitstraling met een moderne levensstijl en een interieur dat geïnspireerd is door de natuur, wat zorgt voor harmonie en comfort.

De klant wenste een ruimte die privacy waarborgt en optimaal gebruik maakt van het hoogteverschil van het terrein. Daarom is er gekozen voor een gewapend betonnen constructie, die zorgt voor een grote binnenruimte en zeer aardbevingsbestendig is in Japan, een land dat regelmatig te maken heeft met aardbevingen. Aan de voorkant van het gebouw zijn drie boxvormige elementen op verschillende hoogtes geplaatst om een monotone uitstraling te vermijden. Een gedeelte van de voorgevel bestaat uit een glazen wand, die een atriumruimte creëert met een fantastische lichtinval. De verlichtingsarmaturen zijn het kenmerk van het gebouw.

Om de binnenruimte te maximaliseren en de weerstand tegen aardbevingen te waarborgen, worden gewapend betonnen constructies gebruikt. De voorgevel van het huis is opgedeeld in drie boxvormige elementen om een monotone uitstraling te vermijden. Een deel ervan heeft een glazen wand. Bovendien wordt de houtnerf van het cederhout overgebracht op de betonnen muur, zodat deze niet kil oogt.

Specificaties: Het huis is gebouwd op een terrein van 591 vierkante meter, met een bebouwde oppervlakte van 356 vierkante meter.

Locatie en Tijdsbestek: Het huis is gebouwd in Himeji, Japan in 2022.

Onderzoek: Een belangrijk aspect van het ontwerp van dit huis is het gebruik van grote glazen openingen in de woonkamer, die een hoog atrium heeft. Doordat het huis op een heuvel is gelegen, wordt privacy van buitenaf gewaarborgd. Door onderzoek te doen naar hoe het licht in elk seizoen op de geplande locatie binnenkomt, is de woonkamer ontworpen om het hele jaar door met zonlicht verlicht te worden, met oog voor zowel ontwerp als ecologie.

Uitdagingen: Bij het ontwerpen van de bouwplannen voor zowel de buitenkant als de binnenkant van het huis is er rekening gehouden met een ruimteontwerp met licht en schaduw, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijk licht en kunstmatige verlichting. Deze worden beïnvloed door het tijdstip van de dag en het weer, maar de uitstraling verandert ook afhankelijk van het materiaal en de kleur van de ruimte. In dit ontwerp zijn natuurlijke walnoothouten panelen gebruikt voor de muren, maar deze absorberen meer licht dan verwacht, waardoor de gewenste helderheid niet wordt bereikt. Dit probleem is echter opgelost door de verlichting te versterken en nieuwe verlichtingsapparatuur toe te voegen.

Met de Glass Wall, voltooid in maart 2022 in Himeji City, Hyogo Prefecture, Japan, wordt optimaal gebruik gemaakt van het hoogteverschil van het terrein om privacy en gelijkmatige verlichting te waarborgen. Het huis heeft een gewapend betonnen structuur met een hoge weerstand tegen aardbevingen, en een gedeelte van de voorgevel bestaat uit een glazen wand. De woonkamer heeft een open plafond en is ontworpen als een ruimte die naadloos overgaat in de binnenplaats. Op de tweede verdieping van het huis heeft men uitzicht op Himeji Castle, een Werelderfgoedlocatie.

Awards en Erkenning: Dit ontwerp heeft de Zilveren A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2023. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan ontwerpen van topkwaliteit, creativiteit en professionele uitmuntendheid die uitblinken in expertise en innovatie. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en wekken positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.

Afbeeldingscredits: Fotograaf Senichiro Nogami


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Atsushi Hio
Afbeeldingscredits: Photographer Senichiro Nogami
Projectteamleden: Atsushi Hio
Projectnaam: Glass Wall
Projectklant: Atsushi Hio


Glass Wall IMG #2
Glass Wall IMG #3
Glass Wall IMG #4
Glass Wall IMG #5
Glass Wall IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp