Gateway to Lofoten: Een Futuristisch Ontwerp Geïnspireerd door Traditionele Visserijhuizen

Een Unieke Samensmelting van Traditie en Modern Design

De appartementen in Roest, Lofoten, zijn ontworpen met een unieke visie in gedachten. Het ontwerp combineert lokale bouwtradities met een futuristische twist, waardoor een perfecte balans ontstaat tussen traditie en modern design.

Het inspiratiebron achter dit project is het vertellen van een verhaal door middel van vorm en kleur. Het ontwerp is geïnspireerd op oude visserijhuizen en de lange geschiedenis van Roest met kabeljauwvisserij en stokvis. Het weer in Roest is al lange tijd ideaal voor de productie van stokvis, en het grootste deel wordt geëxporteerd naar Italië, waar een sterke historische band mee bestaat. Het ontwerp is echter voornamelijk geïnspireerd op de visserijhuizen. De spiegeling van de zadeldaken is een eenvoudige, maar krachtige twist aan de vorm.

Wat dit ontwerp onderscheidt van andere is de combinatie van lokale en traditionele bouwgewoonten met een futuristische en vernieuwende benadering. Het is een perfecte samensmelting van traditie en modern design.

De bouw van de appartementen is gebaseerd op instinctieve methoden. Dit geldt eigenlijk voor al het werk van ontwerper Manuela Hardy. Het idee van de spiegeling ontstond tijdens het werken aan de vormen, met de wens voor een eenvoudig ontwerp dat tegelijkertijd verrassend en vernieuwend is.

De appartementen zijn 38 meter breed en 7,7 meter diep. Het gebouw heeft 3 verdiepingen en zal zowel studio-appartementen als grotere appartementen bevatten.

Het gebruik van de appartementen zal vergelijkbaar zijn met andere gebouwen, maar de ervaring zal naar een hoger niveau worden getild. Het moet natuurlijk aanvoelen alsof je op zee drijft, maar toch aan land bent.

Het project is nog niet gerealiseerd, maar naar verwachting zal het binnen enkele jaren worden voltooid. Het ontwerp is gebaseerd op onderzoek naar de bestaande gebouwen in Roest, de materialen en kleuren van de architectuur. De huizen zijn gebouwd met een houten frame en vervolgens bekleed met houten gevelbekleding, zowel verticaal als horizontaal. Het gebouw moet niet te ingewikkeld zijn, en de onderste constructie, of gespiegelde dak aan de onderkant, is een lichtere constructie die buiten de funderingsmuur hangt.

De belangrijkste uitdaging op dit moment is het berekenen van de bestaande fundering. We willen de bestaande situatie optimaal benutten, maar mogelijk extra ondersteuning toevoegen.

Het ontwerp van de appartementen in Roest, Lofoten, is een samensmelting van traditionele visserijhuizen en een futuristische twist. Het combineert lokale bouwtradities met een modern ontwerp. De zadeldaken worden gespiegeld aan de onderkant van het gebouw, buiten de funderingsmuur.

Afbeelding Credits: Damir Fattakhov

Intellectueel Eigendomsbericht: Het auteursrecht behoort toe aan Manuela Hardy, 2021

Prijzen en Erkenningen: Dit ontwerp heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen. Het is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd vanwege de integratie van industriële beste praktijken en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld en voldoening en positieve gevoelens bieden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Manuela Hardy
Afbeeldingscredits: Damir Fattakhov
Projectteamleden: Manuela Hardy. Michel T. Nation
Projectnaam: Gateway to Lofoten
Projectklant: Manuela Hardy


Gateway to Lofoten IMG #2
Gateway to Lofoten IMG #3
Gateway to Lofoten IMG #4
Gateway to Lofoten IMG #5
Gateway to Lofoten IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp