Architectuur in Harmonie met de Natuur: Casa de Mar

Binomio Taller presenteert een residentie waar binnen en buiten samensmelten

In het hart van Mérida, Yucatán, staat Casa de Mar, een woning die de symbiose tussen architectuur en natuur viert. Deze residentie, bekroond met een Zilveren A' Design Award, toont een vernieuwende benadering van wooncomfort en duurzaamheid.

Het ontwerpteam van Binomio Taller heeft met Casa de Mar een uniek concept neergezet dat zich richt op de integratie van natuurlijke elementen in de architectuur. De woning, gelegen in het noorden van de stad Mérida, is ontworpen met het oog op een naadloze overgang tussen binnen- en buitenruimtes, waarbij de tuinen en het centrale zwembad zorgen voor natuurlijke verkoeling en een constante verbinding met de natuur.

Bij de realisatie van Casa de Mar is uitgebreid onderzoek gedaan naar de lokale klimatologische omstandigheden. Dit heeft geleid tot een ontwerp dat optimaal gebruikmaakt van natuurlijke lichtinval en ventilatie. De keuze voor lokale materialen zoals steen en hout draagt bij aan de duurzaamheid van de woning en zorgt voor een harmonieuze aansluiting bij de regionale identiteit.

De woning onderscheidt zich door de centrale plaatsing van het zwembad, dat niet alleen dient als visueel middelpunt, maar ook als natuurlijke airconditioning door middel van verdampingskoeling. De sociale en privéruimtes zijn zorgvuldig van elkaar gescheiden met aparte ingangen, wat de privacy van de bewoners waarborgt.

De binnenruimtes van Casa de Mar zijn ontworpen met het oog op rust en welzijn. Natuurlijke materialen, zachte texturen en sfeervolle verlichting creëren een serene sfeer die uitnodigt tot ontspanning. Het interieur weerspiegelt de natuurlijke kleurenpaletten van de omgeving en versterkt zo de verbinding met de buitenruimte.

De bouw van Casa de Mar begon eind 2021 en werd een jaar later voltooid. Gedurende dit proces heeft Binomio Taller nauw samengewerkt met lokale ambachtslieden en leveranciers om een woning te creëren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en duurzaam.

Met de toekenning van de Zilveren A' Design Award in 2024 heeft Casa de Mar internationale erkenning gekregen voor zijn innovatieve benadering van duurzaam wonen. De woning staat als een toonbeeld van hoe moderne architectuur kan samengaan met respect voor natuur en omgeving, en biedt een inspirerend voorbeeld voor toekomstige projecten wereldwijd.

Fotograaf Tamara Uribe heeft met haar beelden van Casa de Mar de essentie van dit project vastgelegd, waarbij de interactie tussen licht, ruimte en natuurlijke elementen centraal staat. Deze beelden dragen bij aan de visuele vertelling van de woning en onderstrepen het unieke karakter van het ontwerp.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Binomio Taller
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Tamara Uribe, 2023. Image #2: Photographer Tamara Uribe, 2023. Image #3: Photographer Tamara Uribe, 2023. Image #4: Photographer Tamara Uribe, 2023. Image #5: Photographer Tamara Uribe, 2023.
Projectteamleden: Binomio Taller
Projectnaam: Casa de Mar
Projectklant: Binomio Taller


Casa de Mar IMG #2
Casa de Mar IMG #3
Casa de Mar IMG #4
Casa de Mar IMG #5
Casa de Mar IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp