Semi Opened: Een Architectonisch Juweel door Mateusz Gornik

Een residentieel huis dat de grenzen tussen architectuur en natuur vervaagt

In een tijd waarin de wereld steeds meer verstedelijkt raakt, komt architect Mateusz Gornik met een vernieuwend ontwerp dat de grenzen tussen architectuur en natuur vervaagt. Zijn project 'Semi Opened' is een residentieel huis dat zowel een veilige haven biedt als een open venster naar de omringende natuur.

Het idee achter het project was om een onveranderlijk monoliet te creëren dat verwijst naar de rotsen die in de regio verspreid liggen. Dit monoliet wordt voortdurend aangevuld door de omringende natuur. De beelden rondom het huis veranderen in het ritme van de seizoenen, weersomstandigheden en dag- en nachtcycli. Hierdoor zijn de interieurs van het huis flexibel blootgesteld aan de invloed van de omgeving en nemen ze natuurlijke decoraties over door middel van ruime ramen en dakramen. De beelden veranderen cyclisch, waardoor de interieurs onvoorspelbare sets van kleuren en tinten krijgen.

'Semi Opened' is het antwoord op de veranderingen die rondom het perceel van de investeerders zijn verschenen. De lokale ontwikkelaar had een deel van het bos gekapt om een woonwijk te bouwen. Het doel was om een huis te ontwerpen dat aan de voorkant gesloten zou zijn en open naar het privébos. Het huis zou het dak gebruiken als een groen terras, van waaruit men de boomtoppen kon bewonderen. Bovendien zou het huis het groen en de omgeving inkaderen zodat de droombeelden vanuit elk perspectief bekeken kunnen worden.

Het project maakt gebruik van gemengde technologie bestaande uit staal, beton en keramiek. Het gebouw is gebaseerd op structurele muren en een raster van kolommen waarop de plaat voor het groene terras is ontworpen. Het totale perceeloppervlak bedraagt 2790,00 m2, met een bebouwd oppervlak van 540,40 m2. Het bruikbare oppervlak van het huis is 422,6 m2, met een volume van 2.174,88m3. Het dak is een combinatie van een plat dak en een zadeldak.

Het ontwerp van 'Semi Opened' was niet zonder uitdagingen. Een grote uitdaging was de context van de plaats: een groot perceel dat grotendeels bebost was. De investering moest volledig op een kleine open plek worden geplaatst om de bomen van het lokale bos, dat ook aan de eigenaren toebehoorde, niet te hoeven kappen. Een ander belangrijk aspect was de combinatie van betontechnologie met ecologie. Er werd besloten om zo'n functioneel systeem te ontwikkelen dat lichtheid zou geven aan de vorm van het gebouw zelf, de terrassen zou ontmantelen en elementen van de natuur naar het centrum van het huis zou brengen.

In september 2021 begon het project in Sosnowiec en eindigde in maart 2022 in Katowice. De bouwvergunning werd ontvangen in januari 2022 en de bouwwerkzaamheden begonnen in mei 2022. Het gebouw werd gebouwd in november 2022. Er zijn nog steeds werkzaamheden op de locatie, en in de komende maanden zullen de interieur- en terreinwerkzaamheden rondom het gebouw beginnen.

'Semi Opened' is een bekroond ontwerp dat zilver heeft gewonnen in de A' Architecture, Building and Structure Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van excellentie en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.

Met 'Semi Opened' heeft Mateusz Gornik een architectonisch juweel gecreëerd dat de grenzen tussen architectuur en natuur vervaagt. Het is een huis dat zowel een veilige haven biedt als een open venster naar de omringende natuur. Het is een voorbeeld van hoe architectuur en natuur in harmonie kunnen samengaan en een inspiratiebron voor toekomstige architectonische ontwerpen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mateusz Górnik
Afbeeldingscredits: Image#1: Illustrator Alicja Kaim, Semi Opened, 2022. Image#2: Illustrator Alicja Kaim, Semi Opened, 2022. Image#3: Illustrator Alicja Kaim, Semi Opened, 2022. Image#4: Illustrator Alicja Kaim, Semi Opened, 2022. Image#5: Illustrator Alicja Kaim, Semi Opened, 2022. Video Credits: Mateusz Górnik. Images in PDF: Mateusz Górnik.
Projectteamleden: Mateusz Górnik
Projectnaam: Semi Opened
Projectklant: Mateusz Górnik


Semi Opened IMG #2
Semi Opened IMG #3
Semi Opened IMG #4
Semi Opened IMG #5
Semi Opened IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp